Oštre kritike na novi zakon protiv LGBT+ osoba u Iraku

Zakonom se propisuje kazna od 10 do 15 godina zatvora za one koji su u istopolnim vezama i od jedne do tri godine za osobe koje se podvrgnu operacijama promjene pola, te za "namjerno praktikovanje ženstvenosti"

2292 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupe koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava i diplomate oštro su kritikovale zakon usvojen u iračkom parlamentu kojim su propisane dugogodišnje zatvorske kazne za LGBT+ osobe.

Istraživač na programu o ljudskim pravima LGBT+ zajednice u Hjuman rajts voču Raša Junes rekao je da usvajanje zakona zapečaćuje užasavajuću evidenciju o kršenju prava LGBT+ osoba u Iraku i predstavlja ozbiljan udarac osnovnim ljudskim pravima, uključujući pravo na slobodu izražavanja i udruživanja, privatnost, jednakost i nediskriminaciju.

U izvještaju Hjuman rajts voča iz 2022. godine navodi se da su naoružane grupe u Iraku otimale, silovale, mučile i ubijale lezbejke, gej osobe, biseksualce i transrodne ljude. Navedeno je i da su prošli nekažnjeno jer iračka vlada nije procesuirala te slučajeve.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler naveo je u saopštenju da zakon predstavlja prijetnju za one koji su najugroženiji u iračkom društvu i upozorio da bi zakon mogao da odbije strane investicije.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kamerun nazvao je zakon "opasnim i zabrinjavajućim".

Iako je homoseksualnost u konzervativnom Iraku tabu tema i dešava se da političari sprovode anti-LGBT kampanje, takva orijentacija nije bila kriminalizovana do sada.

Zakon je usvojen juče bez najave, kao amandman na postojeći zakon protiv prostitucije. Njime se propisuje kazna od 10 do 15 godina zatvora za one koji su u istopolnim vezama i od jedne do tri godine za osobe koje se podvrgnu operacijama promjene pola, te za "namjerno praktikovanje ženstvenosti".

Takođe se zabranjuje svaka organizacija koja "promoviše seksualnu devijantnost".

U prethodnom nacrtu koji na kraju ipak nije usvojen pominjana je čak i smrtna kazna.

Irački zvaničnici stali su u odbranu zakona, uz obrazloženje da se njime čuvaju društvene vrijednosti.

Vršilac dužnosti predsjednika iračkog parlamenta Mohsen Al-Mandalavi naveo je u saopštenju da je glasanje "neophodan korak da se zaštiti vrjednosna struktura društva" i da se djeca zaštite od poziva na moralnu izopačenost i homoseksualnost.

Bonus video: