Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji su protestovali protiv rata u Gazi

Kolumbija je u ponedjeljak ujutro poslala pismo u kojem upozorava da će studenti koji ne napuste kampus do 14 sati i potpišu formular da će se pridržavati pravila univerziteta suočiti sa suspenzijom i i gubitkom prava na završetak semestra

3548 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Univerzitet Kolumbija počeo je suspendovati propalestinske studentske aktiviste koji su odbili napustiti protestni kamp u kampusu u New Yorku nakon što je prestižna institucija objavila zastoj u pregovorima o okončanju demonstracija.

Predsjednik Univerziteta Nemat Minouche Shafik objavio je da višednevni pregovori između studentskih organizatora i univerzitetskih lidera nisu doveli do uklanjanja desetina šatora koje su postavili studenti kako bi izrazili svoje protivljenje izraelskom ratu u Gazi, piše Rojters.

Do obračuna s demonstrantima u Kolumbiji, u središtu protesta vezanih za Gazu koji su posljednjih sedmica zahvatili univerzitetske kampuse širom Sjedinjenih Država, došlo je nakon što je policija na Teksaškom univerzitetu u Austinu također uhapsila desetine studenata koje je zaprašila paprenim sprejom na propalestinskom skupu.

Kolumbija je u ponedjeljak ujutro poslala pismo u kojem upozorava da će studenti koji ne napuste kampus do 14 sati i potpišu formular da će se pridržavati pravila univerziteta suočiti sa suspenzijom i i gubitkom prava na završetak semestra.

"Počeli smo da suspendujemo studente kao dio sljedeće faze napora da osiguramo sigurnost u našem kampusu", rekao je Ben Chang, portparol univerziteta na brifingu u ponedjeljak navečer.

"Šatori su stvorili neugodno okruženje za mnoge naše jevrejske studente i profesore i buku koja ometa predavanja, učenje i pripreme za završne ispite", rekao je Chang.

Ranije je Shafik rekao da se Kolumbija neće odreći finansiranja vezanog za Izrael, što je ključni zahtjev demonstranata. Umjesto toga, ponudio je ulaganje u zdravstvo i obrazovanje u Gazi i transparentnije direktne investicije Kolumbije.

Demonstranti su obećali da će ostati u kampusu na Menhetnu sve dok Kolumbija ne ispuni tri zahtjeva: promjene u investicijama, transparentnost u finansiranju univerziteta i amnestiju za studente i profesore koji su disciplinovani zbog svoje uloge u protestima.

"Ova odvratna taktika zastrašivanja ne znače ništa u poređenju sa smrću više od 34.000 Palestinaca. Nećemo popustiti dok Kolumbija ne ispuni naše zahtjeve ili nas prisilno uklone", rekli su čelnici Koalicije studenata Kolumbije u izjavi pročitanoj na konferenciji za novinare nakon isteka roka.

Stotine demonstranata, od kojih su mnogi nosili tradicionalne palestinske marame, marširali su oko ruba kampa uzvikujući: "Izjavite! Odbijte! Nećemo stati, nećemo se odmoriti."

Shafik se suočio sa ogorčenjem mnogih učenika, nastavnika i vanjskih posmatrača jer je prije dvije sedmice pozvao policiju New Yorka da očisti protestni kamp.

Nakon više od 100 uhapšenih, studenti su obnovili svoj šatorski kamp na travnjaku oivičenom živom ogradom u krugu univerziteta nekoliko dana nakon policijske akcije 18. aprila.

Od tada su studenti na desetinama kampusa od Kalifornije do istočne obale postavili slične kampove kako bi pokazali ljutnju zbog izraelske operacije u Gazi i onoga što vide kao saučesništvo svojih univerziteta u njoj.

Propalestinski skupovi izazvali su intenzivnu debatu o tome gdje bi univerzitetski zvaničnici trebali povući granicu između slobode izražavanja i govora mržnje.

Studenti koji protestuju protiv izraelske vojne ofanzive u Gazi, uključujući neke jevrejske mirovne aktiviste, rekli su da su etiketirani kao antisemitski samo zato što su kritizirali izraelsku vladu ili izražavali podršku palestinskim pravima.

Druge jevrejske grupe odgovaraju da antiizraelska retorika često podstiče otvorene oblike antijevrejske mržnje i poziva na nasilje, te da je stoga ne treba tolerisati.

Bonus video: