Palestinci traže od Generalne skupštine podršku prema punopravnom članstvu u UN-u

Diplomatski izvori očekuju da će Generalna skupština, koja broji 193 države članice, podržati nacrt rezolucije koje ide u smjeru članstva Palestine u UN-u

3278 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Generalna skupština Ujedinjenih nacija mogla bi u petak glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalifikovani za punopravno članstvo u UN-u, te preporučilo Savjetu bezbjednosti UN-a da razmotri potencijalno članstvo.

Glasanje u petak pokazalo bi koliku podršku Palestinci uživaju za svoju kandidaturu, na koju su Sjedinjene Države prošlog mjeseca uložile veto u Savjetu bezbjednosti, piše Rojters.

Zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u moraju odobriti petnaestočlani Savjet bezbjednosti te potom Generalna skupština.

Diplomatski izvori očekuju da će Generalna skupština, koja broji 193 države članice, podržati nacrt rezolucije koje ide u smjeru članstva Palestine u UN-u.

Međutim, i dalje su moguće promjene u tekstu rezolucije, nakon što su pojedine diplomate izrazile zabrinutost zbog dodatnih prava i privilegija koja trenutni nacrt garantuje Palestincima.

Smatraju da bi takvo nešto moglo postati presedan za neke druge slučajeve kao što su Kosovo i Tajvan.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan osudio je nacrt rezolucije koja će se za tri dana naći pred Generalna skupštinom, rekavši da bi ona de facto dala Palestincima prava i status države, što smatra protivnim Povelji UN-a.

"Ako nacrt bude usvojen, očekujem da SAD u potpunosti zaustave finansiranje institucija UN-a, u skladu s američkim zakonima", kazao je Erdan.

Prema zakonima SAD, Vašington ne može financirati niti jednu UN-ovu organizaciju koja pruža punopravno članstvo bilo kojoj grupi koja nema "međunarodno priznate atribute" državnosti. Tako su 2011. godine zaustavile finansiranje Uneska, nakon što je Palestina postala punopravna članica.

"SAD ostaje pri svom stavu da je najbolji put za palestinski narod prema državnosti onaj kroz izravne pregovore", rekao je portparol američke misije pri UN-u, Nejt Evans.

"Ponavljamo našu zabrinutost u pogledu bilo kakvog nastojanja da se određene beneficije prošire na entitete kada postoje brojna neriješena pitanja, kao u slučaju Palestine", izjavio je.

O palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u raspravlja se sedam mjeseci nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, dok Izrael proširuje svoja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra ilegalnim.

UN već duže vrijeme podržava rješenje s dvije države, jedna pored druge, svaka unutar sigurnih i priznatih granica.

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i Pojasu Gaze, teritorije koje je, prema njima, Izrael okupirao 1967 godine.

Bonus video: