Kim Džong Un upozorio: Cijela teritorija SAD je u dometu Sjeverne Koreje

Riječ je o poboljšanoj verziji rakete Hwasong-14 ICBM, koja je preletjela 998 kilometara za 47 minuta na maksimalnoj visini od 3.724 metra
74 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2017. 07:12h

Sjevernokorejski vođa Kim džong Un je izjavio da je sada "cijela američka teritorija u dometu" Sjeverne Koreje, pošto je ta zemlja lansirala još jednu balističku raketu, zbog čega su Vašington i Seul najavili da razmatraju "mogućnosti vojne reakcije", dok američki državni sekretar Reks Tilerson odgovornima smatra Kinu i Rusiju.

Vašington, Tokio, Seul i Evropska unija odmah su osudili drugo ispaljivanje sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete u mjesec dana.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA potvrdila je u subotu da je lansiranje rakete bilo uspješno, te da je nadzirao lično vođa Kim Džong Un.

"Cijela američka teritorija sada nam je u dometu... bilo gdje, bilo kada", izjavio je Kim Džong Un, kako je prenijela agencija.

Agencija je navela da je riječ o poboljšanoj verziji rakete Hwasong-14 ICBM, koja je preletjela 998 kilometara za 47 minuta na maksimalnoj visini od 3.724 metra.

Tramp je potvrdio da će "SAD preduzeti potrebne mjere kako bi osigurao bezbjednost američkoge teritoriji i zaštitio saveznike u regionu", prenosi Jutarnji.hr.

SAD i Južna Koreja uzvratile su vojnom vježbom u kojoj koriste američke taktičke rakete zemlja-zemlja i južnokorejske balističke rakete Hyunmoo II, saopštila je u petak veče američka vojska.

Zajednička vježba sprovedena je u subotu rano ujutro po seulskom vremenu, malo nakon najave Pentagona da su američki i južnokorejski vojni komandanti raspravljali o "mogućnostima vojne reakcije".

Pentagon se već dugo priprema na mogućnost sukoba sa Sjevernom Korejom, ali nedavne izjave pokazuju zaoštravanje retorike. Prije se samo kritikovalo lansiranje raketa, ali se nije spominjala vojna reakcija.

Prema izjavama kopnene vojske, rakete "ATACMS mogu da se brzo razmjeste i ispale, one su sposobne za precizan i dubinski napad, što saveznicima Republici Koreji i SAD-u omogućava brzi napad na cijelu lepezu ciljeva u svim klimatskim uslovima".

Američki predsjednik je u petak upozorio da sjevernokorejsko testiranje predstavlja "neoprezan i opasan" čin koji će samo još više izolovati Sjevernu Koreju.

"SAD osuđuju ovaj test i odbacuju tvrdnje režima da ovi eksperimenti i ovo oružje garantuju sigurnost Sjevernoj Koreji. Zapravo postižu suprotan učinak", saopštio je Tramp.

"Prijeteći svijetu, to oružje i ti eksperimenti samo će još više izolovati Sjevernu Koreju, slabe njenu ekonomiju i siromaše stanovništvo", nastavio je.

Sve do sada strategija SAD-a - bez obzira da li je riječ o Trampovoj ili Obaminoj administraciji - nije donijela rezultate: uprkos pooštravanju međunarodnih sankcija UN-a i pritisaka na Kinu, glavnu saveznicu Sjeverne Koreje, režim Kim Džong Una nastavio je balistički i nuklearni vojni program, prenosi Jutarnji.hr.

Tilerson: Kina i Rusija odgovorne

Kina i Rusija nose "jedinstvenu odgovornost" za pogoršanje prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja, izjavio je Tilerson.

"Kada je riječ o ekonomskoj podršci balističkom nuklearnom programu Sjeverne Koreje, Kina i Rusija snose jedinstvenu i posebnu odgovornost za povećanje prijetnje regionalnoj i globalnoj stabilnosti", saopštio je Tilerson.

Tom raketom se "očito krši nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a koje odražavaju volju međunarodne zajednice", dodao je.

Kina je posljednji veliki saveznik Pjongjanga, dok je Rusija u saopštenju pozvala međunarodnu zajednicu da "ne gubi hladnokrvnost" suočena sa nuklearnom snagom sjevernokorejskog režima.

Peking pozvao na suzdržanost

Peking je osudio lansiranje rakete, ali je sve pozvao na suzdržanost.

"Kina se protivi sjevernokorejskim kršenjima rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, ali u isto vrijeme očekuje da će sve strane pokazati oprez i izbjeći pojačavanje napetosti" na poluostrvu, navodi se u kratkom saopštenju portparola kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Peking "poziva Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije UN-a i da prestane da sprovodi akcije koje mogu pogoršati situaciju", dodaje se u saopštenju.

Abe najavio sastanak vijeća za nacionalnu bezbjednost

Japanski premijer Šinzo Abe najavio je sastanak vijeća za nacionalnu bezbjednost.

"Balistička raketa pala je u naš ekonomski pojas, u japansko more", nije bilo šteta na brodovima i avionima, saopštio je portparol japanskog premijera.

Hitan sastanak vijeća za nacionalnu bezbjednost sazvao je i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in.

Evropska unija je osudila novo ispaljivanje rakete ustvrdivši da ono "ozbiljno prijeti međunarodnom miru i sigurnosti".

Ovo lansiranje je "očito kršenje međunarodnih obaveza Sjeverne Koreje istaknutih u brojnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN", ističe se u saopštenju evropske diplomatije.

Galerija

Bonus video: