UN usvojile rezoluciju da Savjet bezbjednosti razmotri članstvo Palestine, Erdan pocijepao kopiju Povelje

Za rezoluciju su glasale 143 zemlje, devet je bilo protiv, a 25 su se uzdržale

5295 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa Generalne skupštine UN, Foto: Reuters
Detalj sa Generalne skupštine UN, Foto: Reuters

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je danas velikom većinom glasova usvojila istorijsku rezoluciju da se Palestincima daju nova prava i privilegije i pozvala Savjet bezbjednosti da ponovo razmotri njen zahtjev da postane 194. članica svjetske organizacije.

Za rezoluciju su glasale 143 zemlje, devet je bilo protiv, a 25 su se uzdržale.

Na osnovu teksta danas usvojene rezolucije Palestina sada ima prava da predlaže i kosponzoriše predloge i amandmane u Generalnoj skupštini.

Predstavnik Palestine će takođe sjedjeti među predstavnicima zemalja članica, pored ostalog.

Najnovija razolucija pokazuje stav svijeta o tome da li bi Palestina trebalo da dobije članstvo u UN, komentarišu agencije.

Palestinski predstavnik u UN Rijad Mansur ocijenio je prije glasanja da je sedmomjesečni rat Izraela rat protiv palestinskog naroda u cjelini, opisijući patnje civila u Pojasu Gaze.

"Stojim pred vama u vrijeme kada je svaki centimetar Gaze bio svjedok masakra, kada se masovne grobnice otkrivaju tamo gde su ranije bile bolnice, kada svijet jedva počinje da shvata okrutnu i obimnu prirodu akcija počinjenih protiv paletinskog naroda", rekao je Mansur na sjednici Generalne skupštine UN na kojoj se ponovo raspravljalo o kandidaturi Palestinaca za članstvo u toj organizaciji i dodjeljivanju dodatnih prava.

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata je predložio nacrt rezolucije za Savjet bezbjednosti UN da razmotri i podrži puno članstvo Palestine u UN.

Mansur je takođe optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua da koristi predstojeću invaziju na palestinski grad Rafu na jugu Pojasa Gaze da "osigura svoje političko preživljavanje".

"Stojim pred vama dok se premijer Izraela sprema da ubije još hiljade kako bi osigurao političko preživljvanje. On otvoreno proglašava palestinski narod egzistencijalnom prijetnjom i zajedno sa svojim konspiratorima nastavlja, 76 godina poslije Nakbe, da pokušava da završi posao", rekao je Mansur aludirajući na osnivanje Izraela koje Palestinci zovu Nakba, što znači katastrofa u prevodu s arapskog jezika.

Palestinski predstavnik je dodao da se civili u Rafi boje za svoje preživljvanje i pitaju gde da se premjeste dok se Izrael priprema da pokrene veliki napad na taj južni grad u Gazi.

On je takođe rekao da, iako se bezbroj puta obraćao UN, nikada nije govorio svjetskoj organizaciji o glasanju u vrijeme takve patnje.

Uz to je optužio vladu Izraela što nije dopustila pomoć najosjetljivijim ljudima kada je više od 35.000 Palestinaca ubijeno, a 80.000 ranjeno i dva miliona raseljeno, te sve unšteno, ocijenivši da riječi ne mogu opisati šta takav gubitak i trauma znači za Palestince.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan je pocijepao kopiju Povelje UN dok je govorio i optužio svjetsko tijelo da će prekršiti taj dokument ako dopusti da Palestina dobije članstvo.

On je takođe optužio svjetsku organizaciju da pokušava da dozvoli članstvo terorističkoj državi predvođenoj Hitlerima našeg doba, kako je rekao, i kritikovao rezoluciju posebno zato što se o njoj glasa u vrijeme nedjelje sjećanja na Holokaust.

SAD su stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti 18. aprila koja bi utrla put punom članstvu Palestine u UN, čemu Palestinci dugo teže, a Izrael nastoji da spriječi.

Bonus video: