Abas pozdravio glasanje u Generalnoj skupštini UN, Kac osudio

"U svjetlu tog glasanja država Palestina će nastaviti svoja nastojanja da dobije puno članstvo u Ujedinjenim nacijama odlukom Savjeta bezbjednosti", dodao je palestinski lider

5543 pregleda 0 komentar(a)
Abas, Foto: Reuters
Abas, Foto: Reuters

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas pozdravio je danas ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN kojim je velikom većinom glasova usvojena rezolucija da Savjet bezbjednosti ponovo razmotri članstvo Palestine u svjetskoj organizaciji.

Abas se zahvalio zemljama koje su podržale rezoluciju za koju je rekao da je u "skladu sa međunarodnim pravom i odražava međunarodni konsenzus u izolovanju okupacije i njenih zločina i ozbiljnih kršenja međunarodnog legitimiteta", prenose agencije.

"U svjetlu tog glasanja država Palestina će nastaviti svoja nastojanja da dobije puno članstvo u Ujedinjenim nacijama odlukom Savjeta bezbjednosti", dodao je palestinski lider.

On je pozvao SAD da povuku veto i podrže puno članstvo Palestinske uprave u UN.

Abas je istakao da ishod glasanja daje Palestinskoj upravi takođe dodatna prava u sistemu svjetskog tijela, ali ne puno članstvo, ocijenivši da je to obnova povjerenja u međunarodni legitimitet i pravo, što je ključno za regionalni mir.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je osudio usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN kojom se poziva Savjet bezbjednosti da ponovo razmotri članstvo za Palestinsku upravu.

Kac
Kacfoto: Reuters

Kac je ocijenio da je to apsurdna odluka i da ističe strukturalnu pristrasnost UN i razloge zašto se pod rukovodstvom generalnog sekretara UN Antonija Gutereša svjetsko tijelo pretvorilo u irelevantnu isntituciju.

"Poruka koju UN šalje našem napaćenom regionu je nasilje se isplati", rekao je šef diplomatije Izraela dodajući da će odluka iskomplikovati pregovore o oslobađanju talaca u Gazi dajući vjetar u leđa Hamasu.

On se zahvalio zemljama koje nisu glasale za rezoluciju koje, kako je rekao "stoje na pravoj strani istorije i morala".

"Za" su glasale 143 zemlje, devet je bilo protiv i 25 se uzdržalo.

U rezoluciji se poziva Savjet bezbjednosti da pozitivno razmotri zahtjev Palestinaca i naglašava da se Palestinskoj upravi da članstvo jer je država Palestina za to kvalifikovana.

Bonus video: