UZAJAMNO POŠTOVANJE PREDUSLOV

Lavrov: Rusija spremna na saradnju sa SAD uprkos sankcijama

Šef ruske diplomatije je potvrdio da Rusija ostaje spremna za normalizaciju bilateralnih odnosa sa SAD i za saradnju u važnim međunarodnim pitanjima", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 08:54h

Rusija je i dalje spremna na saradnju sa SAD pod uslovom da postoji uzajamno poštovanje, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Reksom Tilersonom.

"Lavrov je potvrdio da Rusija ostaje spremna za normalizaciju bilateralnih odnosa sa SAD i za saradnju u važnim međunarodnim pitanjima", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da je saradnja jedino moguća na "osnovama ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja".

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je Vašingtonu poručeno da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455, što je broj ruskih diplomata koji borave u SAD, prenosi agencija RIA Novosti.

"U slučaju novih jednostranih akcija američkih vlasti protiv ruskih diplomata u SAD uslijediće recipročni odgovor", navodi se u saopštenju, dan nakon usvajanja zakona o sankcijama Rusiji u Senatu SAD. 

Lavrov je Tilersonu rekao da su te mjere uslijedile "poslije serije neprijateljskih odluka iz Vašingtona" i ponovio da osuđuje nove američke sankcije.

Senat SAD je juče usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. On će stupiti na snagu kada ga potpiše predsjednik Donald Tramp, koji ima pravo veta, ali je malo vjerovatno da će ga iskoristiti.