Pogledajte: Demonstranti ispred kuće Kačinjskog, pojavio se mačak

U jeku devetodnevnih demonstracija desetina hiljada Poljaka širom zemlje protiv kontroverzne reforme pravosuđa, nekoliko stotina mladih upriličila je jedne večeri sličan protest pred kućom Kačinjskog. Donijeli su megafon, ogromnu ružičastu mačku igračku na naduvavanje i zvali Kačinjskog da izađe napolje
1 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2017. 07:41h

Lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski demantovao je danas da pokušava da uvede u Poljsku autoritarni režim i upitao kakav je on to diktator kada na demonstrante koji mu opsijedaju kuću šalje svog mačka.

"Neprestano se uzivikuje parola 'marš Kačor diktator'. Taj diktator je tako prijatan i dobar da čak može da mu se opsjeda kuća i ne dozvoli da mirno živi. Napad je odbio moj mačak", kazao je sinoć Kačinjski u intervjuu ultrakatoličkom radiju Marija.

Kačinjski, koga demonstranti pogrdno zovu Patak-Kačor, igrajući se sa etimologijom njegovog prezimena, poznat je po decenijskoj ljubavi prema mačkama sa kojima kao vječiti neženja živi sam poslije smrti majke.

U jeku devetodnevnih demonstracija desetina hiljada Poljaka širom zemlje protiv kontroverzne reforme pravosuđa, nekoliko stotina mladih upriličila je jedne večeri sličan protest pred kućom Kačinjskog.

Donijeli su megafon, ogromnu ružičastu mačku igračku na naduvavanje i zvali Kačinjskog da izađe napolje da mu kažu šta misle o njegovoj reformi sudova.

U tom trenutku na osvjetljenom prozoru pojavio se crni mačor koji je zainteresovano posmatrao demonstrante i izazvao buru oduševljenja, jer su demonstranti počeli da skandiraju "bravo mačak", "oslobodi mačora" "mačak je naš, hoće sa nama", a snimak i fotografija mačka Čaruša kako mirno posmatra demonstracije postali su ubrzo viralni.

Poljska državna televizija TVP ponosno je prošle subote obavijestila naciju da se "mačak šefa stranke odlučno suprotstavio pristalicama opozicije".

Trenutno Kačinjski ima dvije mačke, mačora Čaruša koga su spasli sa ulice njegovi tjelohranitelji i macu Fionu koju je uzeo iz azila za napuštene mačke, a uselio mu se u kuću i riđo mačor komšinice Feliks otkako ga je Kačinjski spasio i vodio veterinaru kada su ga napali psi.

Mačke Kačinjskog su u Poljskoj vrlo popularne a pretraga "mačka Kačinjskog" na Guglu daje preko 250.000 rezultata.

Bonus video: