Novi predsjednik Tajvana poručio Kini: Prestanite nam prijetiti, Peking mora poštovati izbor tajvanskog naroda

"I ovo želimo objaviti svijetu: Tajvan ne čini ustupke u pogledu demokracije i slobode. Mir je jedini put i naš je cilj dugoročni mir i stabilnost"

5592 pregleda 7 komentar(a)
Lai Čing-te, Foto: REUTERS
Lai Čing-te, Foto: REUTERS

Tajvanski predsjednik Lai Čing-te zatražio je u ponedeljka od Kine da prekine s vojnim i političkim prijetnjama, rekavši u svom inauguralnom govoru da je mir jedini put i da Peking mora poštovati izbor tajvanskog naroda.

Obraćajući se masi okupljenoj pred uredom predsjednika u središtu Taipeija, Lai je rekao da želi razgovarati s Kinom koja otok vidi kao svoj teritorij i nikada nije isključila upotrebu sile da bi ga vratila pod svoju kontrolu.

"Također pozivam Kinu da prekine politički i vojno zastrašivati Tajvan i da zajedno s Tajvanom preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i u regiji, da svijet ne mora strahovati od izbijanja rata. I ovo želimo objaviti svijetu: Tajvan ne čini ustupke u pogledu demokracije i slobode. Mir je jedini put i naš je cilj dugoročni mir i stabilnost", rekao je.

Zasad nema reakcije Kine koja je Laija uoči izbora u januaru nazivala separatistom.

Lai (64), koji je dužnost preuzeo od bivše šefice države Tsai Ing-wen, kojoj je posljednje četiri godine bio potpredsjednik, rekao je da ljudi moraju biti realistični i prijetnje shvatiti ozbiljno te da Tajvan mora pokazati da je odlučan da se brani.

"Dragi sugrađani, mir je naš ideal, ali ne smijemo imati iluzija. Prije nego što Kina odustane od upotrebe sile da bi napada Tajvan, građani moraju znati: Čak i ako prihvatimo sve kineske zahtjeve i odustanemo od svog suvereniteta, kineske ambicije neće nestati."

Laiju su okupljeni glasno aplaudirali kada je rekao da Republika Kina, službeni naziv Tajvana, i Narodna Republika Kina "nisu jedna drugoj podređene".

Tajvansko ministarstvo obrane je u današnjem dnevnom izvještaju izvijestilo da je šest kineskih zrakoplova prešlo crtu sredine u Tajvanskom tjesnacu koja je ranije služila kao neslužbena granica, ali je Kina ne priznaje.

Bonus video: