Tužilac Međunarodnog krivičnog suda traži hapšenje Netanjahua i lidera Hamasa

Optužbe protiv Netanjahua i Galanta uključuju "izazivanje istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, ukljujučujući uskraćivanje zaliha humanitarne pomoći, namjerno gađanje civila u sukobu"

20776 pregleda 149 reakcija 31 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan podnio je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera Hamasa zbog ratnih zločina, prenosi Rojters.

Kan je kazao da postoje razumni osnovi da se vjeruje da Netanjahu i lider Hamasa Jahja Sinvar snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti najmanje od 7. oktobra 2023.

On je za CNN izjavio i da je optužbe protiv vođe Al Kasem Brigada Mohameda Dijaba Ibrahima al Masrija i političkog lidera Hamasa Ismaila Haijea uključuju "istrebljenje, ubistva, silovanja i seksualno zlostavljanje u pritvoru".

Optužbe protiv Netanjahua i Galanta uključuju "izazivanje istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, ukljujučujući uskraćivanje zaliha humanitarne pomoći, namjerno gađanje civila u sukobu", kazao je Kan.

Lider opozicije u Izraelu Jair Lapid nazvao je najavu mogućeg izdavanja naloga za hapšenje Netanjahua i Galanta katastrofom, prenosi Rojters.

Obraćajući se svojoj parlamentarnoj frakciji, Lapid je izrazio nadu da će Kongres SAD osuditi mjeru Međunarodnog krivičnog suda.

Kako prenosi Gardijan, član izraelskog ratnog kabineta i dugogodišnji Netanjahuov rival Beni Ganc kritikovao je najavu tužioca Međunarodnog suda u Hagu, optuživši ga za "moralno sljepilo".

"Stavljanje lidera zemlje koja je krenula u bitku da zaštiti svoje građane u isti koš sa krvoločnim teroristima je moralno sljepilo. Prihvatanje pozicije tužioca bio bio istorijski zločin", napisao je Ganc na društvenoj mreži X (Twitter).

Izraelski ministar finansija Bezalel Smortič opisao je najavu Kana kao "predstavu licemjerja i mržnje prema Jevrejima", upoređujući je sa nacističkom propagandom, prenosi Rojters.

"Nalozi za hapšenje protiv Netanjahua i Galanta su nalozi za hapšenje protiv svih nas", poručio je on i pozvao prijateljske zemlje da preduzmu akciju kako bi se Međunarodni krivični sud raspustio.

Visoki zvaničnik Hamasa kazao je Rojtersu da odluka Međunarodnog krivičnog suda da traži naloge za hapšenje za trojicu Hamasovih militanata "izjednačava žrtvu sa dželatom". Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri je kazao da odluka Međunarodnog krivičnog suda ohrabruje Izrael da nastavi svoj "rat do istrebljenja" u Gazi.

Galant nazivao pripadnike Hamasa životinjama, tražio poslijeratni plan za Gazu

Dva dana nakon Hamasovog napada koji je pokrenuo rat, 9. oktobra Galant je upozorio će cijena koju će Gaza platiti "promijeniti stvarnost za generacije" i da Izrael uvodi potpunu blokadu sa zabranom uvoza hrane i goriva kao dio bitke protiv ovih "ljudskih životinja".

Nakon 100 dana rata Galant je kazao da će se samo vojnim pritiskom postići ciljevi uništenja Hamasa i oslobađanja talaca.

Međutim, od tada je Galant izrazio frustraciju zbog očiglednog nedostatka poslijeratnih planova za Gazu. On je javno osporio Netanjahua prošle sedmice, rekavši u televizijskoj izjavi da se mora donijeti politička odluka u vezi sa danima poslije rata. On tada istakao da neće podržati otvorenu izralesku vojnu vlast nad Gazom.

Galant je izjavio da je, od kad je počeo konflikt u Gazi, promovisao plan za novu palestinsku administraciju koja ne bi bila povezana sa Hamasom, ali da nije dobio nikakav odgovor iz izraelskih kabineta.

Bonus video: