Hamas oštro osudio zahtjev tužioca za hapšenje lidera tog pokreta

Hamas osuđuje "pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje protiv određenog broja lidera palestinskog otpora"

5343 pregleda 1 komentar(a)
Ismail Hanije, Foto: Reuters
Ismail Hanije, Foto: Reuters

Palestinski Hamas je danas saopštio da oštro osuđuje zahtjev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog (MKS) da se izdaju nalozi za hapšenja protiv lidera te organizacije za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti navodno počinjene od 7. oktobra.

Hamas osuđuje "pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje protiv određenog broja lidera palestinskog otpora", navela je u saopštenju ta islamistička organizacija, a prenosi Frans pres.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da odluka tužioca ohrabruje Izrael da nastavi svoj "istrebljivački rat".

Vasel Abu Jusef iz Palestinske oslobodilačke oragnizacije (PLO) ocijenio je da postoji konfuzija o tome ko je žrtva i da "palestinski narod ima pravo da se brani" te da se "od MKS traži da izda naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika koji čine zločine genocida u Pojasu Gaze."

Lideri i zvaničnici Hamasa Jahja Sinvar, Muhamed Deif i Ismail Hanije se traže za zločine istrebljenja, ubistva, odvođenja taoca, silovanja, seksualnog napastovanja i mučenja, prenose agencije.

Vjeruje se da Hamas i druge ekstremističke organizacije u Gazi i dalje drže 129 talaca od oko 250 otetih tokom iznenadnog napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

U tom napadu je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

U izraelskoj vojnoj kampanji koja je uslijedila u Pojasu Gaze je ubijeno više od 35.500 Palestinaca, a Izrael kaže da su poginula 282 izraelska vojnika.

Bilans žrtava u ovom ratu ne može se, međutim, nezavisno potvrditi.

Bonus video: