Bajden označio pretjeranom odluku tužioca MKS-a da traži nalog za hapšenje Netanjahua

Predsjednik SAD je rekao da „šta god ovaj tužilac implicira, ne postoji znak jednakosti — nikakav — između Izraela i Hamasa“

13429 pregleda 16 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden označio je danas pretjeranom odluku glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta.

Kan je takođe zatražio izdavanje naloga za hapšenje lidera Hamasa Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea zbog sumnje na ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"Dozvolite mi da budem jasan, šta god da bi taj tužilac mogao da implicira, nema jednakosti - nikakve - između Izraela i Hamasa. Mi ćemo uvijek stajati uz Izrael protiv prijetnji po njegovu bezbjednost", saopštio je Bajden.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je rekao da Bajdenova administracija "fundamentalno odbacuje" odluku Kana.

"Mi odbacujemo tužiočevo izjednačavanje Izraela i Hamasa. To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je izvela najgori masakr Jevreja od Holokausta i još drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući Amerikance", naveo je Blinken u svom odvojenom saopštenju.

Američki državni sekretar je ponovio dugogodišnji stav SAD da MKS nema jurisdikciju nad izraelsko-palestinskim sukobom, s obzirom da Izrael i SAD nisu članovi suda, prenose izraelski mediji.

Blinken je rekao da sud ima ograničenu jurisdikciju i da su ta ograničenja ukorenjena u principima komplementarnosti, koji, kako izgleda, nisu primijenjeni u ovom slučaju.

On je ocijenio da je glavni tužilac žurio da traži naloge za hapšenje umjesto da dopusti pravnom sistemu Izraela da potpuno i blagovremeno djeluje.

Blinken smatra da tužilac nije dao mogućnost Izraelu kao u drugim slučajevima za nacionalnu istragu iako se ona vodi zbog optužbi.

"Uprkos tome što nije član suda, Izrael je bio spreman da sarađuje sa tužiocem. Zapravo planirano je bilo da sam tužilac posjeti Izrael već naredne nedjelje da se diskutuje o istrazi, sasluša izraelska vlada", rekao je američki državni sekretar, dodajući da ove i druge okolnosti dovode u pitanje legitimitet i kredibilitet istrage.

"U osnovi ova odluka uopšte ne pomaže i može da ugrozi nastojanja koja su u toku da se postigne prekid vatre na osnovu kojeg bi taoci izašli i povećana humanitarna pomoć ušla, što su ciljevi kojima SAD neumorno teži", upozorio je Blinken.

Bonus video: