Proglašena petodnevna žalost u Iranu poslije pogibije predsjednika, izbori 28. juna

"U ovoj gorkoj tragediji iranska nacija izgubila je srdačnog, poniznog i cijenjenog slugu", rekao je ajatolah Hamnei

21336 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Teherana, Foto: Reuters
Detalj iz Teherana, Foto: Reuters

Iran je u ponedeljak proglasio petodnevni period žalosti zbog smrti predsednika Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana i drugih u padu helikoptera, dok je brzo određen 28. jun za izbore na kome će biti određen Raisijev nasljednik.

Iranske vlasti su takođe saopštile da će sahrana Raisija biti održana u Teheranu 22. maja.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je petodnevnu žalost nakon što su tijela Raisija i Amir-Abdolahijana pronađena na mjestu pada helikoptera na sjeverozapadu Irana.

Iranska državna televizija je navela da se helikopter srušio usljed loših vremenskih uslova.

Olupina helikoptera
Olupina helikopterafoto: Reuters

Hamnei je takođe imenovao prvog potpredsjednika Mohameda Mokhbera za privremenog predsjednika. Iranski zakon predviđa da se ako predsjednik umre vlast prenosi na prvog potpredsjednika.

Savjet koji čine predsjednik parlamenta, šef pravosuđa i prvi potpredsjednik mora da organizuje izbor novog predsjednika u roku od 50 dana.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ali Bakeri Kani imenovan je za vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova, javili su iranski državni mediji.

Iranska državna novinska agencija IRNA navela je da su guverner provincije Istočni Azerbejdžan i drugi neimenovani zvaničnici i tjelohranitelji bili u helikopteru koji se srušio.

U poruci objavljenoj u ponedjeljak ujutro, ajatolah Hamnei izrazio je veliku tugu zbog smrti Raisija u nesreći koja se dogodila dan ranije u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

"U ovoj gorkoj tragediji iranska nacija izgubila je srdačnog, poniznog i cijenjenog slugu", rekao je ajatolah Hamnei, dodajući da predsjednik Raisi nikada nije prestao sa svojim napornim i danonoćnim radom za narod Irana uprkos tome što je bio suočen s kritikama nedobronamjernih.

Raisi
Raisifoto: Reuters

Ajatolah Hamnei takođe je izrazio tugu zbog smrti drugih visokih zvaničnika koji su bili s Raisijem u helikopteru u Istočnom Azerbejdžanu, uključujući ministra spoljnih poslova Amir-Abdolahijana, kao i glavnog imama u Tabrizu i guvernera pokrajine.

Strane vlade su 20. maja izrazile saučešće i solidarnost.

Liban je objavio trodnevnu žalost u čast Raisiju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su Raisi i Amir-Abdollahian oboje "pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje".

Hamas, kojeg su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom, izrazio je saučešće i zahvalio Raisiju na njegovim "neumornim naporima u solidarnosti" s palestinskim narodom.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel izdao je izjavu "iskrenog saučešća", dodajući da "naše misli idu porodicama".

Raisi i njegovi suputnici pronađeni su mrtvi na mestu pada helikoptera na sjeverozapadu Irana.

Detalj iz Teherana
Detalj iz Teheranafoto: Reuters

Timovi za potragu i spasavanje, uz pomoć nekoliko stranih vlada, tražili su helikopter nakon što je pao u lošim vremenskim uslovima u planinskom području zemlje kasno u nedjelju.

Raisijev helikopter bio je na putu za grad Tabriz kada se srušio u blizini grada Jolfa u, kako je državna televizija navela, "tvrdom slijetanju", ali nekoliko novinskih izveštaja citiralo je vladine izvore koji su rekli da se helikopter srušio dok je prelazio planinu i šumovito područje.

Iranska vlada je navela da je helikopter bio jedan od tri koja su letjela u konvoju, a da su druga dva navodno sigurno sletjela u Tabriz.

Ultrakonzervativni Raisi i Amir-Abdolahijan bili su u Azerbejdžanu ranije u nedjelju kako bi otvorili branu s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, koji je na mraži Iks rekao da je Azerbejdžan "duboko uznemiren" vijestima da se Raisijev helikopter srušio.

Raisi je izabran za predsjednika 2021. godine i od tada je pooštrio mnoga ograničenja Irancima sprovođenjem zakona o moralu i krvavim gušenjem antivladinih protesta podstaknutih smrću Mahse Amini dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja strogih pravila odevanja.

Bonus video: