Ključna iranska skupština izabrala 93-godišnjeg konzervativca za svog čelnika

Skupština eksperata je klerikalno tijelo sa značajnim ovlašćenjima u ustavu Islamske republike

3957 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Mohamad Movahedi Kermani (93), izabran je za čelnika iranske Skupštine eksperata, čime je označen nastavak tradicionalnog konzervativnog vođstva u ključnoj instituciji odgovornoj za izbor vrhovnog vođe nacije.

Odluka je donesena tokom prve sjednice Skupštine u njenom šestom mandatu i uslijedila je nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika u padu helikoptera prošlog vikenda.

Skupština eksperata je klerikalno tijelo sa značajnim ovlašćenjima u ustavu Islamske republike.

Sastoji se od 88 članova, od kojih su svi muškarci islamski učenjaci a Skupština ne samo da bira vrhovnog poglavara, već i teoretski nadgleda i može ga razriješiti, iako ta vlast nikada nije korištena.

Članovi se biraju na osmogodišnji mandat sa liste koju je odobrilo Vijeće staratelja, čime se osigurava da su svi kandidati blisko usklađeni s konzervativnim vjerskim i političkim establišmentom.

Movahedi Kermani je osvojio vođstvo sa 55 glasova od 83 prisutna člana. Njegov izbor naglašava značajnu razliku u godinama između članova skupštine i opšte populacije, što je tačka čestih kritika reformističkih protivnika koji tvrde da postoji nepovezanost između iranskog rukovodstva i pitanja koja zabrinjavaju savremeno društvo.

Pored izbora Movahedija Kermanija, za prvog i drugog potpredsjednika izabrani su Hašem Hoseini Bušeri i Alireza Arafi.

Izbori za rukovodstvo dolaze u kritičnom trenutku za Iran.

S obzirom da se vrhovni vođa Ali Hamenei (85) suočava sa pitanjima o svom zdravlju i budućem smjeru zemlje, Skupština eksperata je spremna da preuzme značajniju ulogu.

Špekulacije o potencijalnim Hameneijevim nasljednicima su prisutne, a neki očekuju da bi skupština uskoro trebala izvršiti svoju ustavnu dužnost da imenuje novog lidera.

Prema izvještaju Rojtersa od 20. maja, skupština je nedavno uklonila Raisija, koji je poginuo u padu helikoptera 19. maja u sjeverozapadnom Iranu, sa liste potencijalnih nasljednika Alija Hameneija šest mjeseci prije.

U izvještaju su citirana dva izvora upoznata s tim koji su rekli da je Skupština eksperata skinula Raisija sa liste prije otprilike šest mjeseci "zbog njegove slabe popularnosti, što odražava ekonomske poteškoće uzrokovane američkim sankcijama i lošim upravljanjem".

Međutim, izvori su takođe ukazali da je od tada bilo značajnog lobiranja od strane uticajnih sveštenika i Raisijevih pristalica da se on vrati na listu.

Godinama se takođe spekuliše o potencijalnom izboru Mojtabe Hameneija, sina ajatolaha Alija Hameneija, za budućeg lidera islamske republike.

Bonus video: