Raste izolacija Izraela na globalnoj sceni

Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da smjesta prekine vojnu operaciju u Rafi, u očiglednom upozorenju da ofanziva može stvoriti uslove koji mogu biti protumačeni kao potencijalno genocidni

18333 pregleda 22 reakcija 13 komentar(a)
Demonstrant juče u Hagu ispred Međunarodnog suda pravde, Foto: Rojters
Demonstrant juče u Hagu ispred Međunarodnog suda pravde, Foto: Rojters

Sudije najvišeg suda Ujedinjenih nacija naredile su juče Izraelu da smjesta obustavi svoj vojni napad na južni grad Rafa u Gazi, u istorijskoj vanrednoj odluci u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid. Odluka predstavlja do sada najsnažnije upozorenje Izraelu da njegova ofanziva rizikuje da stvori uslove koji mogu biti okarakterisani kao potencijalno genocidni.

Mada Međunarodni sud pravde (MSP), ili Svjetski sud, nema načina da sprovede svoje naređenje, ovaj slučaj je oštar pokazatelj globalne izolacije Izraela zbog njegove kampanje u Gazi, naročito otkad je ranije ovog mjeseca počeo ofanzivu u Rafi uprkos molbama najbližeg saveznika - Sjedinjenih Država. Ovo je takođe treći veliki udarac za Izrael na globalnoj sceni u posljednjih nedjelju dana i naglašava rizik za Izrael i njegove lidere suočene sa sve većim međunarodnim nezadovoljstvom zbog njihovog ponašanja.

Čitajući odluku, predsjednik MSP-a Navaf Salam kazao je da se situacija u palestinskoj enklavi pogoršala otkad je sud posljednji put naredio Izraelu da preduzme korake kako bi se poboljšala, i da su ispunjeni uslovi za novo vanredno naređenje.

MSP
foto: REUTERS

"Država Izrael treba odmah da obustavi svoju vojnu ofanzivu i bilo koje druge akcije u Rafi, koje mogu palestinskoj grupi u Gazi nametnuti uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cjelini ili delimično", rekao je.

Britanski "Gardijan" ističe da u nedavnoj praksi međunarodnog humanitarnog prava, fraza "u cjelini ili djelimično" je počela da se tumači kao takozvani "kvantitativni kriterijum" - pitanje kada obim potencijalnog gubitka života i fizičkih sredstava za život dostigne prag genocida, u sprezi sa pitanjem namjere.

Izrael, kako ističe Rojters, nije objasnio kako će sačuvati populaciju tokom evakuacije Rafe, ili obezbijediti hranu, vodu, sanitetske uslove i ljekove za 800 000 Palestinaca koji su već pobjegli pred izraelskim snagama, kazao je on.

MKS je naredio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa između Egipta i Gaze kako bi dozvolio ulazak humanitarne pomoći. Irael mora omogućiti pristup istražiteljima i izvijestiti o svom napretku u roku od mjesec dana, dodaje se u saopštenju.

Naredbu je usvojio savjet od 15 međunarodnih sudija sa 13 glasova za i dva protiv. Protiv su bile sudije iz Ugande i Izraela.

JUžna Afrika je pohvalila odluku kao istorijsku.

MSP
foto: REUTERS

Međunarodno priznata Palestinska uprava je saopštila da ona predstavlja globalni konsenzus da se rat mora završiti, mada je portparol predsjednika kazao da ona ne ide dovoljno daleko jer ne zaustavlja borbu u ostalim djelovima Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim kazao je za Rojters: "Pozivamo Savjet bezbjednosti UN da smjesta implementira ovaj zahtjev Svjetskog suda u praktične mjere kako bi primorao cionističkog neprijatelja da primijeni ovu odluku".

Izrael je reagovao ljutito. Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua juče je saopšteno da su optužbe Južne Afrike protiv Izraela "lažne, nečuvene i gnusne". Saopšteno je da kampanja Izraela nije i neće "voditi do uništenja palestinske civilne populacije u Rafi" i da će dozvoliti ulazak pomoći u Gazi "u skladu sa zakonom".

Država Izrael treba odmah da obustavi svoju vojnu ofanzivu i bilo koje druge akcije u Rafi, koje mogu palestinskoj grupi u Gazi nametnuti uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cjelini ili delimično, rekao je predsjednik MSP-a Navaf Salam

Ministar finansija iz redova krajnje desnice Bezazel Smotrič kazao je da oni koji zahtijevaju da Izrael obustavi rat takođe zahtijevaju da prestane da postoji, na što Izrael neće pristati.

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid nazvao je naredbu MPS-a "moralnim kolapsom i moralnom katastrofom" jer zahtjev za prekid borbe nije povezan sa zahtjevom sa oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Povodom jučerašnje odluke MSP-a evropski šef diplomatije Žozep Borel je kazao: "kakav će biti odgovor EU na presudu Međunarodnog suda pravde koja je danas donijeta, kakva će biti naša pozicija? Moraćemo da biramo između naše podrške međunarodnim institucijama vladavine prava i naše podrške Izraelu".

Naredba je izrečena nedjelju dana nakon što je Južna Afrika uputila zahtjev u okviru slučaja u kojem optužuje Izrael za kršenje Konvencije o genocidu koja je donijeta nakon holokausta.

MSP, sa sjedištem u Hagu, najveće je tijelo UN za sporove između država. Presude MSP-a su finalne i obavezujuće ali su u prošlosti ignorisane, jer sud nema moć da ih sprovodi.

Izrael je u više navrata odbacio optužbe za genocid kao neosnovane, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi samoodbrana i da su mete militanti Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra.

Portparol izraelske vlade kazao je uoči jučerašnje odluke da "nikakva sila na Zemlji" neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i napadne Hamas u Gazi.

Juče ispred zgrade Suda u Hagu, mala grupa propalestinskih demonstranata skandirala je za slobodnu Palestinu ističući palestinske zastave.

MSP
foto: REUTERS

Izrael je počeo oružani napad na Rafu ranije ovog mjeseca, primoravajući stotine hiljada Palestinaca da pobjegnu iz tog grada koji je služio kao utočište za oko polovinu populacije od 2,3 milion ljudi.

Rafa, grad na južnom obodu Gaze, takođe je bila glavna ruta za priliv pomoći, a međunarodne organizacije tvrde da je izraelska operacija odsjekla enklavu i povećala rizik od gladi.

Izrael tvrdi da Rafa služi kao posljednje utočište za hiljade boraca Hamasa i njihove komandante i da ne može da ostvari svoj ratni cilj uništenja ove islamističke militantne grupe i da spasi taoce ukoliko ne upadne u taj grad.

Do sada su borbe vođene na južnoj ivici i istočnim djelovima Rafe, ali Izrael još nije započeo napad na glavni naseljeni dio grada. Njegov najbliži saveznik, SAD, više puta su pozivale Izrael da to ne čini, navodeći da Izrael još nije prikazao vjerodostojan plan kako to može biti izvedeno bez izazivanja masovnih žrtava među raseljenim ljudima koji su se tamo sklonili.

Pravni zastupnici Južne Afrike zatražili su prošle nedjelje od MSP-a da naredi hitni prekid operacije u Rafi, navodeći da mora biti obustavljena kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Južna Afrika takođe traži naređenje za Izrael da prekine širi rat u Pojasu Gaze, što je korak od kojeg se sud još uzdržava, ocjenjuje Rojters.

Jučerašnja odluka uslijedila je nekoliko dana nakon što je tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) - tribunala takođe sa sjedištem u Hagu - najavio da je zatražio izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera Hamasa.

Tužilac Karim Kan optužio je Netanjahua i Galanta za zločine uključujući istrebljenje, koristeći izgladnjivanje kao oružje i namjerno napadajući civile. Izrael je odbacio takve optužbe i pozvao saveznike da odbace sud.

U širem slučaju koji je pred MSP-om pokrenula Južna Afrika Izrael se optužuje da je organizovao državni genocid protiv paleastinskog naroda, MSP nije donio odluku o osnovanosti te optužbe ali je odbio zahtjev Izraela da odbaci slučaj.

Bonus video: