SAD: U nevremenu poginulo najmanje 18 ljudi

Sedam smrtnih slučajeva prijavljeno je u okrugu Kuki u Teksasu, blizu granice sa Oklahomom

4153 pregleda 0 komentar(a)
Tornado u Kentakiju, Foto: REUTERS
Tornado u Kentakiju, Foto: REUTERS

U snažnim olujama u SAD tokom vikenda poginulo je najmanje 18 ljudi, dok su stotine povrijeđene uz razaranja širom Teksasa, Oklahome i Arkanzasa.

Oluje su nanijele najveću štetu regionu koji se proteže od sjevera Dalasa do sjeverozapadnog ugla Arkanzasa, dok postoji prijetnja da još gore vremenske prilike zahvate druge djelove američkog srednjeg zapada.

Do ponedeljka, kažu prognostičari, najveći rizik će biti na istoku SAD, u širokom pojasu od Alabame pa sve do blizu Njujorka.

Guverner Kentakija Andi Beshear proglasio je vanredno stanje rano u ponedeljak na mreži X, navodeći "više izvještaja o šteti od vetra i tornada".

Sedam smrtnih slučajeva prijavljeno je u okrugu Kuki u Teksasu, blizu granice s Oklahomom

Prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva u okrugu Cooke, Teksas, u blizini granice sa Oklahomom, gde je tornado u subotu uveče prošao kroz ruralno područje, rekao je u nedelju guverner Teksasa Greg Abot.

U olujo su takođe poginule dvije osobe u Oklahomi, osam osoba u Arkanzasu i jedna osoba u Kentakiju. Desetine hiljada stanovnika širom regiona ostalo je bez struje.

U Teksasu je povređeno oko 100 ljudi, a uništeno je više od 200 kuća i objekata, rekao je Abot, sedeći ispred opustošenog kamiona blizu male poljoprivredne zajednice Veli Vju.

Ta oblast je bila među najteže pogođenima, pošto se procjenjuje da su vjetrovi dostizali brzinu od 217 kilometara na sat, rekli su zvaničnici.

Abot je rekao da se ne očekuju novi smrtni slučajevi i da u Teksasu nije prijavljeno da je neko nestao, rekao je Abot, mada su službe za vanredne slučajeve izvršili još jednu rundu potrage za svaki slučaj.

Osam ljudi je umrlo širom Arkanzasa, potvrdila je u nedelju uveče guvernerka Sara Hakabi Sanders. Zvaničnik hitne pomoći rekao je da su dvije smrti pripisane okolnostima oluje, ali nisu direktno uzrokovane vremenskim prilikama, uključujući osobu koja je doživjela srčani udar i drugu koja je ostala bez kiseonika zbog nestanka struje.

U Oklahomi su dvije osobe umrle u okrugu Mejs, istočno od Tulse, saopštili su zvaničnici.

U Kentakiju je u nedelju u Luisvilu poginuo muškarac kada je na njega palo drvo, saopštila je policija.

Tokom oluje bez struje su ostale desetine hiljada domova i kompanija.

Bonus video: