Vršilac dužnosti predsjednika Irana Mohamed Mokhber se prvi put obratio parlamentu nakon smrti Raisija

Mokhber je takođe naveo da je ekonomija te zemlje ostala stabilna pod Raisijem kada je Iran preduzeo vojne akcije u Iraku, Izraelu i Pakistanu poslednjih mjeseci

3630 pregleda 0 komentar(a)
Mokhber, Foto: REUTERS
Mokhber, Foto: REUTERS

Vršilac dužnosti predsjednika Irana Mohamed Mokhber se danas prvi put od pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći obratio parlamentu, koji bi sjutra trebalo da izabere novog predsjedavajućeg i dok se Iran priprema za predsjedničke izbore 28. juna.

Mokhber je u svom obraćanju pohvalio Raisija, ističući da se za njegovo vrijeme iranska proizvodnja sirove nafte, glavnog izvora prihoda za zemlju, popela na više od 3,6 miliona barela dnevno. Ministar za naftu Džavad Ovdži rekao je u nedelju da Iran sada izvozi oko 2 miliona barela dnevno, uprkos sankcijama Zapada protiv Irana.

Mokhber je takođe naveo da je ekonomija te zemlje ostala stabilna pod Raisijem kada je Iran preduzeo vojne akcije u Iraku, Izraelu i Pakistanu poslednjih meseci.

Danas je početak rada novoizabranog iranskog parlamenta nakon martovskih izbora na kojima je bila najmanja izlaznost u zemlji od Islamske revolucije 1979. godine. Od onih koji su izabrani u parlament od 290 mjesta, tvrdolinijaši imaju više od 230 mjesta, prema istraživanju Asošiejted presa.

Iranski parlament igra sporednu ulogu u upravljanju zemljom, iako može da izvrši pritisak na predsjednika kada se odlučuje o godišnjem budžetu i drugim važnim zakonima. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima poslednju riječ u svim važnim državnim pitanjima.

Bonus video: