IAEA: Iran dodatno uvećao zalihe uranijuma obogaćenog gotovo do nivoa za upotrebu u sklopu nuklearnog oružja

Prema izvještaju, Iran sada posjeduje 142,1 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je za 20.6 kilograma više u odnosu na podatke iz posljednjeg izvještaja, sačinjenog u februaru 2024. godine

8459 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište IAEA u Londonu, Foto: Reuters
Sjedište IAEA u Londonu, Foto: Reuters

Iran je dodatno uvećao svoje zalihe uranijuma obogaćenog gotovo do nivoa za upotrebu u sklopu nuklearnog oružja, pokazuje povjerljivi izvještaj Međunarodne agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) do kojeg je Asošijeted pres došao danas.

Prema izvještaju, Iran sada posjeduje 142,1 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je za 20.6 kilograma više u odnosu na podatke iz posljednjeg izvještaja, sačinjenog u februaru 2024. godine.

Obogaćenost uranijuma do 60 odsto čistoće samo je na mali, tehnički korak daleko od obogaćenosti do nivoa od 90 odsto - što je podobno za ugradnju u nuklearnu bojevu glavu.

Izvještaj pokazuje da ukupne iranske zalihe obogaćenog uranijuma iznose 6.201,3 kilograma, što je uvećanje od 675,8 kilograma u odnosu na posljednji izvještaj IAEA.

IAEA navodi u novom izvještaju da Teheran još nije povukao svoju odluku iz septembra 2023. godine kojom je zabranjen nadzor njegovog nuklearnog programa, ali je dodao da očekuje da Iran "to učini u sklopu tekućih konsultacija Agencije i Irana".

U saopštenju se navodi i da su pogibije iranskog predsjednika i šefa diplomatije u helikopterskom udesu dovele do pauze u razgovorima IAEA i Teherana o unapređenju saradnje.

Bonus video: