Snažne oluje u SAD: Poginula najmanje 21 osoba, stotine povrijeđenih

Guverner Kentakija Endi Bišir, koji je ranije proglasio vanredno stanje, na konferenciji za novinare u ponedjeljak objavio je da su četiri osobe umrle u četiri različita okruga

5893 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Teksasa, Foto: Reuters
Detalj iz Teksasa, Foto: Reuters

U snažnim olujama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) poginula je najmanje 21 osoba, stotine su povrijeđene, a iza njih ostao je širok trag razaranja u nedjelju širom država Teksas, Oklahoma i Arkanzas sa uništenim kućama i stajalištima kamiona, gdje su desetine potražile sklonište tokom naleta smrtonosne nepogode koja je pogodila centralni dio SAD.

Oluje su nanijele najveću štetu regionu koji se proteže od sjevera Dalasa do sjeverozapadnog ugla Arkanzasa, a olujni sistem prijeti da i drugim djelovima Srednjeg zapada donese još nasilnije vremenske uslove. Do ponedjeljka, rekli su prognostičari, najveće područje rizika će se prebaciti na istok, pokrivajući široki dio zemlje od Alabame do područja blizu Njujorka.

Guverner Kentakija Endi Bišir, koji je ranije proglasio vanredno stanje, na konferenciji za novinare u ponedjeljak objavio je da su četiri osobe umrle u četiri različita okruga.

"Znamo da postoje najmanje četiri porodice jutros koje su pretrpjele gubitak voljene osobe prije manje od 24 sata i koje su u žalosti", rekao je Bišir.

Prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva u okrugu Kuk u Teksasu, u blizini granice sa Oklahomom, gdje je tornado u subotu uveče prošao kroz ruralno područje u blizini parkinga za mobilne kamp-kućice, rekao je guverner Teksasa Greg Abot na konferenciji za novinare u nedjelju. Među mrtvima je dvoje djece, starosti dvije i pet godina. Tri člana porodice pronađena su mrtva u jednoj kući, saopštio je okružni šerif.

Bonus video: