MOLITVA IPAK ODRŽANA VAN SVETILIŠTA

Izrael uklonio sve mjere bezbjednosti na ulazu u jerusalimsko svetilište: Mogući sukobi u petak?

Policija se ipak nada da će sada muslimanski vjernici koji su se zbog metalnih detektora u znak protesta molili van svetilišta sada ući u džamiju kao što je bilo uobičajeno
93 pregleda 0 komentar(a)
Jerusalim, molitva, Foto: Reuters
Jerusalim, molitva, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2017. 08:05h

Izrael je jutros uklonio sve preostale bezbjedosne mjere na ulazima u jerusalimsko svetilište, gdje se nalazi džamija Al-Aksa.

Nakon što su u utorak skinuti detektori za metal, uklonjena je i infrastruktura za takozvane pametne kamere koje je Izrael namjeravao da postavi umjesto detektora kako je planirano, a sve u skladu sa zahtjevima muslimanske vjerske uprave Vakf (Wakf) zadužene za to mjesto sveto i za Jevreje, navode izraelski mediji.

Uprava je međutim odlučila da se jutarnje molitve danas održe van svetilišta, kao i ranijih dana otkako su detektori postavljeni, poslije oružanog napada na tom mjestu 14. jula u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Izraelske bezbjednosne snage zato se pripremaju za moguće sukobe u petak, kada se povodom tradicionalnih molitvi u podne očekuje dolazak velikog broja vjernika.

Te snage smatraju da je stanje onakvo kakvo je bilo prije napada jer nema nikakve efektivne inspekcije ni na jednom od ulaza za muslimane na mjestu koje oni nazivaju Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Policija se ipak nada da će sada muslimanski vjernici koji su se zbog metalnih detektora u znak protesta molili van svetilišta sada ući u džamiju kao što je bilo uobičajeno.

Za sada su muslimanski lideri rekli vjernicma da nastave da se mole van spornog svetog mjesta dok oni ne odluče kako da postupe nakon poteza Izraela.

Direktor džamije Al-Aksa Omar Kisvani najavio je da će sastanak muslimanskih lidera biti održan kasnije danas ujutru, prenijela je agencija Asošiejted pres.

Izrael je uklonio metalni most i ograde na ulazu u svetilište, kako su oni zahtijevali, ne bi li se održao status kvo na tom mjestu koje Jevreji zovu Brdo hram jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi.