Netanjahu u kampanji koristi jednu od najjačih karata: Bliskost sa Trampom

Prvog radnog dana u nedjelji zaposleni koji putuju na posao imali su prilike da vide velike bilborde na autoputevima na kojima su fotografije Trampa i Netanjahua koji se rukuju i široko osmjehuju.
470 pregleda 0 komentar(a)
Čovjek prolazi pored bilborda na kome se nalaze Netanjahu i Tramp, Foto: Reuters
Čovjek prolazi pored bilborda na kome se nalaze Netanjahu i Tramp, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odlučio je da u izbornoj kampanji pred prijevremene izbore 9. aprila iskoristi jednu od najjačih karata, svoje odnose sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Prvog radnog dana u nedjelji zaposleni koji putuju na posao imali su prilike da vide velike bilborde na autoputevima na kojima su fotografije Trampa i Netanjahua koji se rukuju i široko osmjehuju.

Izraelski mediji navode da taj bilbord ističe poruku da diplomatske sposobnosti sadašnjeg premijera i pozitivan uticaj na američkog predsjednika drugi lider ne može da ponovi.

To je poruka i video snimka objavljenog prošle nedjelje koji počinje riječima "Rekli su da je to nemoguće!".

Video potom prikazuje Netanjahua na sjednici vlade kako objavljuje da je potrebno preseliti Ambasadu SAD u Jerusalim.

Na kraju se vidi kako u maju prošle godine Tramp objavljuje da se "zvanično otvara Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Jerusalimu".

Netanjahuovi odnosi sa Trampom su bliski i ovo nije privi put da Tramp ima ulogu u izraelskim izbornim kampanjama.

Godine 2013. Tramp koji je tada bio biznismen otvoreno je podržao Netanjahua u video poruci označivši ga "sjajnim momkom i sjajnim liderom".

"On je pobjednik, visoko je poštovan, svi o njemu misle najbolje", rekao je Tramp u to vrijeme.

Portparol Netanjahuove konzervativne partije Likud nije odmah odgovorio na pitanje svjetskih agencija da li je Bijela kuća sada dozvolila korišćenje Trampove fotografije.

Tramp je veoma popularan u Izraelu zbog svoje oštre retorike o Iranu i Palestincima, te premještanja ambasade.

Netanjahu ne samo da koristi Trampov lik u svoju korist već, kako navode izraelski mediji, prihvata i jednu od njegovih izbornih taktika.

U subotu uveče on je pokazao "Likud–TV" repliku studija u kojem će, kao je rekao, njegova partija emitovati "istinu" i obećao da će izbaciti lažne vijesti.

U nedjelju ujutru odatle je apelovao na članove Likuda da u utorak glasaju na partijskim izborima i omoguće mu da ostavi tri važne funkcije na listi za članove drugih partija kao bi se otvorio put savezništvu sa drugim desničarima.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Netanjahu favorit na izborima, ali da je takođe bivši komandant vojske Beni Ganc sve popularniji. Netanjahu je suočen s mogućim optužbama za tri slučaja korupcije.

On poriče da je bilo šta loše učinio i istragu označava "lovom na vještice". U petak je izraelski vrhovni tužilac saopštio da nema pravne osnove koja bi ga spriječila da prije izbora objavi namjeru o podizanju optužnice protiv Netanjahua.

Zvanična optužnica zavisiće od saslušanja prije suđenja, a to će se desiti poslije izbora.

Bonus video: