Buenos Aires u plamenu i protestima zbog reformi u državi

Demonstranti tvrde da će mjere koje je predložio predsjednik Havijer Milej naštetiti milionima Argentinaca jer predviđaju smanjenje budžeta i socijalnih davanja

6329 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa protesta iz Buenos Airesa, Foto: REUTERS
Detalj sa protesta iz Buenos Airesa, Foto: REUTERS

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu suzavcem i vodenim topovima rastjerivala je demonstrante ispred zgrade Kongresa nakon što je parlament dao prvobitno odobrenje za reforme predsjednika Havijera Mileja.

Zakon mora da prođe i donji dom da bi bio usvojen.

Demonstranti tvrde da će te mjere naštetiti milionima Argentinaca jer predviđaju smanjenje budžeta i socijalnih davanja.

Lokalni mediji izvještavaju o brojnim povredama na protestima 12. juna, a scene opisuju kao "bojno polje".

Demonstranti su na suzavac i vodene topove policije odgovorili bacanjem kamenja i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Havijer Milej za oživljavanje posrnule ekonomije zemlje, uključuje proglašenje vanrednog stanja, smanjenje penzija i liberalizaciju tržišta rada, što mnogi vide kao najavu erozije radničkih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, sindikati i društvene organizacije.

Prijedlog, koji je prvobitno bio izjednačen (36-36) u Senatu, preliminarno je usvojen nakon što je potpredsjednica Predstavničkog doma Viktorija Viljaruel dala odlučujući glas.

"Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele da vide svoju djecu kako napuštaju zemlju, moj glas je potvrdan", rekla je Viljaruel. Sukobi su izbili ranije tokom dana 12. juna, kada su demonstranti pokušali da probiju put do Kongresa kroz ograde, gađajući policajce kamenjem. Posmatrači i opozicioni poslanici rekli su da su desetine demonstranata i nekoliko poslanika morali da potraže medicinsku pomoć. Najmanje pet opozicionih poslanika hospitalizovano je, rekla je poslanica Sesilija Moreu.

Povrijeđeno je i najmanje 20 policajaca, rekli su zvaničnici. Snage sigurnosti saopštile su da su uhapsile 15 osoba. Policija je kasnije potisnula demonstrante, koji su navodno zapalili dva vozila, uključujući i ono koje je pripadalo novinama.

"Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad", rekao je Fabio Nunjez, 55-godišnji advokat.

Kancelarija predsjednika Mileja objavio je saopštenje u kojem se zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju "terorista" koji pokušavaju da izvedu državni udar.

"Promijenićemo Argentinu, učinićemo je najliberalnijom zemljom na svijetu", rekao je Milej na konferenciji u Buenos Airesu. Kontroverzni Havijer Milej preuzeo je dužnost predsjednika prošle godine nakon što je obećao da će drastično smanjiti javnu potrošnju. Čak je mahao motornom testerom na tragu kampanje kako bi simbolizovao svoju odlučnost da to učini.

Od tada je prepolovio vladu, ukinuo 50.000 javnih poslova, suspendovao nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i transport, dok se godišnja inflacija u Argentini približava brojci od 300 odsto.

Bonus video: