FOTO Muslimanski hodočasnici na svetom mjestu, planini Arafat: Saudijske vlasti rekle da neće tolerisati politizaciju

Hažiluk je jedan od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to

9909 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veliki broj hodočasnika koji učestvuju na ovogodišnjem Hadžiluku se danas okupio na planini Arafat, nedaleko od Meke, mjestu gdje je navodno prorok Muhamed imao posljednju propovijed, moleći Boga za blagoslov, blagostanje i dobro zdravlje.

Hadž je jedno od najvećih vjerskih okupljanja na planeti. Počeo je u petak a saudijske vlasti očekuju da će broj hodočasnika ove godine premašiti dva miliona, približavajući se nivou od prije pandemije koronavirusa 2020. godine.

Hažiluk je jedan od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Ovogodišnji hadž se dešava tokom rata između Izraela i Hamasa, koji je gurnuo Bliski istok na ivicu regionalnog sukoba. Palestinci iz Pojasa Gaze ove godine nisu mogli da putuju u Meku, zbog zatvaranja prelaza Rafa u maju, kada je Izrael proširio svoju kopnenu ofanzivu na taj grad, na granici sa Egiptom.

U cilju sprečavanja potencijalnih protesta ili skandiranja o ratu tokom hadža, saudijske vlasti rekle su da neće tolerisati politizaciju hodočašća.

Većina rituala tokom hadža se održava na otvorenom sa malo ili nimalo sjenke. U toku ljetnjih mjeseci, temperature mogu da porastu i do 40 stepeni Celzijusa. Ministarstvo zdravlja je upozorilo da bi temperature mogle dosegnuti i do 48 stepeni Celzijusa i pozvalo hodočasnike da koriste kišobrane i piju više vode kako bi ostali hidrirani.

Saudijski ministar zdravlja Fahd bin Abdulrahman Al-Džalajel rekao je za Asošijeted pres da je do sada više od 150 hodočasnika zatražilo pomoć zbog - sunčanice.

Bonus video: