Tajland na korak od legalizacije istopolnih brakova

Zakon je dobio podršku gotovo svih poslanika gornjeg doma i biće poslat u palatu na kraljevsko odobrenje

5026 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tajlandski Senat usvojio je finalnu verziju Zakona o ravnopravnosti u braku u utorak, otvarajući put da ova zemlja postane treća u Aziji koji priznaje istospolne parove nakon Nepala i Tajvana.

Zakon je dobio podršku gotovo svih poslanika gornjeg doma i biće poslat u palatu na kraljevsko odobrenje. Zakon će stupiti na snagu 120 dana nakon što bude objavljen u kraljevskom glasniku.

Zagovornici LGBTQ+ prava nazvali su ovaj potez "monumentalnim korakom naprijed" jer bi Tajland postao prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja je donijela zakon o ravnopravnosti u braku.

Tajland je već poznat po svojoj živopisnoj LGBTQ+ kulturi i toleranciji, što ga čini popularnom destinacijom za turiste.

"Ovo bi naglasilo liderstvo Tajlanda u regiji u promovisanju ljudskih prava i ravnopravnosti polova," rekli su iz Komisije civilnog društva za ravnopravnost u braku.

Zakon je kulminacija više od decenije napora aktivista i političara, nakon što prethodni nacrti nisu dospjeli do parlamenta.

Početkom juna, hiljade LGBTQ+ aktivista održali su paradu kroz ulice Bangkoka, a pridružio im se i premijer Sretha Tavisin, koji je nosio majicu s duginim bojama u čast Mjeseca ponosa.

Bonus video: