Blinken: Kineska podrška ratu Rusije u Ukrajini mora da prestane

Stoltenberg je, ponavljajući komentare koje je dao 17. juna, rekao da Kina "ne može da nastavi sa normalnim trgovinskim odnosima sa zemljama u Evropi, a da istovremeno nastavlja da podstiče najveći rat na kontinentu od Drugog svjetskog rata"

5199 pregleda 4 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: Reuters
Entoni Blinken, Foto: Reuters

Kineska podrška ruskoj odbrambenoj industriji produžava rat u Ukrajini i mora prestati, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Podrška Kine omogućila je Rusiji da održi svoju odbrambenu industrijsku bazu, da održi ratnu mašinu. Dakle, to mora prestati", rekao je Blinken 18. juna na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je, ponavljajući komentare koje je dao 17. juna, rekao da Kina "ne može da nastavi sa normalnim trgovinskim odnosima sa zemljama u Evropi, a da istovremeno nastavlja da podstiče najveći rat na kontinentu od Drugog svjetskog rata".

Ponovno je pozvao Kinu da se suoči s "posljedicama" ako nastavi da podržava Rusiju.

Kina nije uvela sankcije Rusiji zbog rata koji je započeo u Ukrajini u februaru 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naziva rat "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju Ukrajine. Nakon februara 2022, Zapad je odgovorio Rusiji oštrim sankcijama.

Kao posljedica rata, hiljade ljudi je umrlo, a milioni su raseljeni iz svojih domova.

Bonus video: