Palestinska djevojčica sa opekotinama od izraelskog granatiranja nada se oporavku: "Mama, voljela bih da mogu da stojim"

Vala Akel je rekla da je njena ćerka nekada bila "lijepa kao Mjesec"

5892 pregleda 3 komentar(a)
Palestinska djevojčica, Foto: Reuters
Palestinska djevojčica, Foto: Reuters

Opekotine na licu desetogodišnje Hanan Akel pokazuju kako izraelska vojna kampanja u Gazi ne samo da uzrokuje hiljade mrtvih, već i užasne povrede koje pogađaju i stare i mlade, piše Rojters.

Hanan leži u bolničkom krevetu u Dejr al Balahu u centralnom pojasu Gaze, boreći se da pomjeri usta dok govori i sa djelimično zatvorenim očima, sa još uvijek svježim ranama na čelu i sa ušivenim ožiljcima preko nosa i usana.

Kada je njena majka Vala Akel pokušala da je očisti, jauknula je.

Hanan je šetala izbjegličkim kampom al Bureij gdje se porodica sklonila nakon što je napustila svoj dom kada se našla unutar izraelske vatre, rekla je njena majka Vala.

Umjesto da provede Kurban-bajram igrajući se sa prijateljima, ona ga je provela u Bolnici za mučenike al Aksa gdje se oporavlja od opekotina drugog i trećeg stepena po licu i udovima.

"Nekad sam išla sa prijateljima. Igrala se, kupovala stvari, jela i slavila Bajram. Bili smo srećni. Igrali smo se na ljuljaškama i nosili smo bajramsku odjeću. Nosili smo lijepe nove cipele", rekla je ona.

Sada se nada tretmanima i izliječenju lica.

"Želim da se vratim na ono što sam bila prije“, rekla je.

Otkako je Izrael proširio ofanzivu prošlog mjeseca na južni grad Rafu, gdje se nalazi granični prelaz sa Egiptom, granica je zatvorena i stanovnici Gaze nijesu mogli da odu u inostranstvo po medicinsku pomoć.

Plastični hirurg koji liječi Hanan u bolnici, dr Mahmud Mahani, rekao je da joj je potreban hitan tretman negdje sa naprednijom opremom.

Vala Akel je rekla da je njena ćerka nekada bila "lijepa kao Mjesec".

Sada Hanan često želi da pogleda video zapise i slike kako bi vidjela kako je njeno lice bilo ranije.

"Kaže mi 'mama, voljela bih da mogu da hodam. Mama, voljela bih da mogu da stojim. Voljela bih da se igram sa svojom braćom i sestrama'", rekla je Vala.

Bonus video: