Fark 1. septembra osniva političku partiju: "Sklopili smo mir da bismo učestvovali u politici"

Sporazumom koji su gerilci potpisali sa vladom Huana Manuela Santosa, poslIJe četiri godine pregovora, okončan je sukob koji je trajao 53 godine. Oko 7.000 boraca Farka je predalo oružje pod nadzorom UN
0 komentar(a)
Fark pobunjenici, Foto: Reuters
Fark pobunjenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2017. 15:28h

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fark), najvažnija gerilska snaga u toj zemlji koja je u novembru 2016. potpisala mirovni sporazum sa vladom, objavile su danas da će 1. septembra osnovati političku partiju.

To je na konferenciji za novinare objavio komandant Farka Karlos Antonio Losada.

"Sklopili smo mir da bismo učestvovali u politici", rekao je glavni pregovarač te grupe Ivan Markes.

Sporazumom koji su gerilci potpisali sa vladom Huana Manuela Santosa, poslIJe četiri godine pregovora, okončan je sukob koji je trajao 53 godine. Oko 7.000 boraca Farka je predalo oružje pod nadzorom UN.

Ime i program nove partije će biti odlučeni na kongresu Farka u avgustu, malo prije zakazane posjete pape Franja Kolumbiji. Posjeta se dešava u čast mira i pomirenja u zemlji.

Kolumbijska vlada od februara u Ekvadoru vodi pregovore sa Armijom nacionalnog oslobođenja (ELN), posljednjom još uvijek aktivnom pobunjeničkom grupom u Kolumbiji.

Tokom više od pola vijeka, u kompleksni oružani sukob u Kolumbiji uključeno je bilo oko 30 gerilskih grupa, ekstremno desnih paravojski koje su zvanično raspuštene 2006, i snage reda. U sukobima je stradalo najmanje 260.000 ljudi, nestalo više od 60.000 a više od sedam miliona je raseljeno.

Bonus video: