Maduro ne popušta: Izbori za novu skupštinu idućeg vikenda

Opozicioni lideri planiraju cjelonedjeljne proteste u pokušaju da prisile Madura da odustane od izbora, dok on tvrdi da "teroristi koje rade za Vašington" pokušavaju da kontrolišu venecuelansku naftu
0 komentar(a)
Venecuela protest, Foto: Reuters
Venecuela protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2017. 07:21h

Uprkos protestima u zemlji i pritiscima iz SAD, predsjednik Venecuele najavio da će idućeg vikenda biti održani izbori za spornu Ustavotvornu skupštinu.

"Imperijalno desno krilo vjeruje da može da izdaje naloge Venecueli, ali ovdje jedno narod može da izdaje naloge", rekao je Nikolas Maduro, a prenosi Rojters, uz napomenu da Maduro pod tim podrazumijeva prijetnju američkog predsjednika Donalda Trampa da će uvesti ekonomske sankcije Venecueli ako izbori ne budu otkazani.

"U ovo vrijeme iduće nedjelje", istakao je Maduro u nedjelju na venecuealanskoj televiziji, "Venecuelanci će glasati za Ustavotvornu skupštinu".

Venecuelanska opozicija protestuje na ulicama od aprila protiv nepopularnog Madura koga optužuje da toj zemlji, članici OPEK-a, uništava ekonomiju i ruši demokratiju, podsjeća Tanjug.

Opozicija bojkotuje glasanje za Ustavotovrnu skupštinu, koje smatra farsom čija je svrha da izmijeni ustav i obezbijedi većinu za vladu koja nema dovoljnu podršku naroda. Umjesto toga, opozicija traži slobodne izbore uključujući i izbore za novog predsjednika.

Opozicioni lideri planiraju cjelonedjeljne proteste, u okviru kojih i dvodnevni nacionalni štrajk u srijedu i četvrtak, u pokušaju da prisile Madura da odustane od izbora, dok on tvrdi da "teroristi koje rade za Vašington" pokušavaju da kontrolišu venecuelansku naftu.

Protivljenje formiranju Ustavotvorne skupštine izrazile su i EU i glavne latinoameričke zemlje, napominje britanska agencija.

Bonus video: