ŠEST GODINA OD NESREĆE

Pogledajte prve snimke iz reaktora u Fukušimi

Podvodni robot na daljinsko upravljanje u trodnevnom istraživanju reaktora došao je do velikog otkrića
88 pregleda 0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Screenshot (YouTube)
Fukušima, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.07.2017. 19:44h

Podvodni robot pronašao je u nuklearnom reaktoru Fukušima čvrstu masu nalik stijenama koje je vjerovatno formiralo rastopljeno nuklearno gorivo, saopštila je kompanija Tokio Elektrik Pauer (Tepco).

Kompanija je navela da postoji velika vjerovatnoća da je ta čvrsta masa mješavina istopljenog metala i goriva, kao i da će nastaviti sa analizama snimaka koje je načinio robot.

Trodnevna istraga korišćenjem malog podvodnog robota na daljinsko upravljanje, veličine vekne hljeba, završena je u subotu, rekao je operater kompanije Tepco.

Tepco navodi da ti snimci prvi put "veoma vjerno" pokazuju raniju procjenu o istopljenom nuklearnom gorivu u katastrofi 2011. godine, kada je zemljotres izazvao cunami u kojem je poginulo više od 18.000 ljudi i uništena obala sjeveroistoka zemlje.

Nuklearna elektrana u japanskoj prefekturi Fukišima pogođena je razornim zemljotresom i cunamijem koji su izazvali topljenje jezgra u tri reaktora, što se smatra najvećom takvom nesrećom od katastrofe u Černobilju 1986. godine.