Papa Franjo pozvao na pomirenje u Jerusalimu

"Osjećam potrebu da izrazim apel u nevolji za smirivanje i dijalog", rekao je papa i pozvao na zajedničku molitvu za pomirenje i mir
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2017. 14:18h

Papa Franjo pozvao je danas iz Rima na smirivanje u istočnom Jerusalimu posle sukoba koji su izbili u petak i spora oko novih izraelskih bezbjednosnih mjera na jerusalimskom svetilištu na kojem je džamija Al Aksa.

Papa je vjernicima na Trgu Svetog Petra rekao da "sa strahom prati ozbiljnu napetost i nasilje" u Jerusalimu.

Prošle nedjelje su tri izraelska Arapina u blizini tog svetilišta ubila dvojicu izraelskih policajaca, a u petak su u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama u istočnom Jerusalimu ubijena tri Palestinca, dok je kasnije istog dana jedan palestinski napadač nožem usmrtio troje članova jedne izraelske porodice u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

"Osjećam potrebu da izrazim apel u nevolji za smirivanje i dijalog", rekao je papa i pozvao na zajedničku molitvu za pomirenje i mir.

Povod za proteste muslimanskih vjernika koje su prerasli u nasilje je bilo to što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na ulazima na to mjesto koje je sveto i za Jevreje i za muslimane.

Bonus video: