Liberman: Prekid veza s Izraelom nanijeće štetu Palestincima

"Nije da je bezbjednosna saradnja potreba Izraela. To je palestinska potreba prije svega i najviše. Ako je žele, nastaviće je, ako ne, neće", rekao je Liberman i dodao da je nečuveno Abasovo odbijanje da osudi gnusno ubistvo
1 komentar(a)
Izrael, Foto: Shutterstock
Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2017. 11:42h

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da ta zemlja može da živi bez bezbjednosne saradnje s Palestincima i upozorio da će oni patiti ako palestinski predsjednik Mahmud Abas održi obećanje o nesaradnji.

U izjavi za novinski sajt Ynet Liberman je rekao da od bezbjednosnih veza ionako najviše koristi imaju Palestinci. On je s druge strane kritikovao Abasa što nije osudio palestinskog napadača koji je u petak uveče usmrtio nožem troje članova jedne izraelske porodice u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali, navodi Asošiejted pres.

"Nije da je bezbjednosna saradnja potreba Izraela. To je palestinska potreba prije svega i najviše. Ako je žele, nastaviće je, ako ne, neće", rekao je Liberman i dodao da je nečuveno Abasovo odbijanje da osudi gnusno ubistvo.

"Morate razumeti da on (Abas) nije partner, on ne teži miru. On teži da nas izmori, da nas podijeli iznutra, da nanese štetu državi Izrael i njenom statusu u međunarodnoj zajednici," rekao je izraelski ministar odbrane.

Abas je u petak, poslije sukoba palestinskih demostranata i izraelskih bezbjednosnih snaga u istočnom Jerusalimu zbog novih bezbjednosnih mjera na svetilištu na kojem se nalazi džamija Al Aksa, najavio da zamrzava saradnju s Izraelom na svim nivoima dok se te mere ne ukinu, navodi AP.

On je pritom mislio na detektore za metal koje je Izrael postavio na ulazu u svetilište nakon nedavnog oružanog napada u kojem su ubijena tri izraelska policajca.

Abas nije precizirao da li prekida i bezbjednosnu saradnju.

Bonus video: