Abas zatražio intervenciju SAD: Situacija je izuzetno opasna i može da izmakne kontroli

0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2017. 10:10h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je hitnu intervenciju SAD kako bi Izrael uklonio detektore za metal na svetilištu u Jerusalimu, rekao je danas palestinski zvaničnik Nabil Abu Rudejne.

On je objasnio da je Abas diskutovao o rastućoj napetosti u Jerusalimu u telefonskom razgovoru sa Džaredom Kušnerom, zetom i visokim savjetnikom predsjednika SAD Donalda Trampa.

Abu Rudejne je izjavio da je Abas rekao Kušneru da je situacija "izuzetno opasna i može izmaći kontroli” ako Izrael ne ukloni detektore.

Izraelska polcija je postavila detektore na ulazima na Haram al Šarif, Uzvišeno utočište, na kome se nalazi džamija Al Aksa nakon što su tu tri izraelska Arapina u nedavnom oružanom napadu ubila dva izraelska policajca prije nego što su i oni ubijeni. Izraelska policija je danas najavila da će detektori ostati tamo gdje su postavljeni, ali je sugerisala da će kontrole biti selektivne.

Muslimanski lideri kažu da su detektori navodni pokušaj Izraela da proširi kontrolu nad tim mjestom koje je sveto i za Jevreje jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i oni ga zovu Brdo hrama.

Portparolka policije Luba Sami rekla je da Izrael može da odluči o nivou kontrole. Na Lavljoj kapiji, jednom od mjesta gdje je velika napetost, jedan policajac je rekao vjernicima da ih neće kontrolisati prije tradicionalnih molitvi petkom u podne, što su oni odbili, navodi agencija Asošiejted pres.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. U tom dijelu Jerusalima nalazi se stari grad u kome su sporna svetilišta. Susjedni Jordan, s kojim je Izrael sklopio mirovni sporazum 1994. godine, zaštitnik je svetih mjesta u Jerusalimu i apelovao je da se uklone detektori i sačuva status kvo na osnovu koga muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole. Muslimanski lideri su pozvali na proteste zbog takve bezbjednosne mere.

Bonus video: