Sukobi Palestinaca i izraelskih bezbjednjaka u blizini svetilišta, 22 povrijeđenih

Palestinci se suprotstavljaju izraelskom postavljanju metalnih detektora na ulazu u Hramovu goru
2 komentar(a)
Izrael, policija, Palestinci, Foto: Reuters
Izrael, policija, Palestinci, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2017. 07:43h

Palestinci su se danas sukobili sa izraelskim bezbjednosnim snagama u blizini jerusalimskog svetilišta, Hramove gore, kada su se vjernici skupili zbog molitve.

Portparolka izraelske policije Luba Samri saopštila je da su Palestinci bacali kamenje i staklene boce na policajce, nakon večernje molitve, prenosi AP.

Crveni polumjesec Palestine saopštio je da ima najmanje 22 povrijeđenih, dok policija kaže da nije bilo povrijeđenih policajaca.

Palestinci se suprotstavljaju izraelskom postavljanju metalnih detektora na ulazu u Hramovu goru.

Detektori su postavljeni nakon prošlonedjeljneg napada u kome su tri arapska razbojnika ubila dva policajca, prije nego što su sami upucani i ubijeni na ulazu u svetilište.

Izrael brani detektore kao neophodnu mjeru, što je i redovna pojava na svetilištima širom svijeta.

Izraelska policija je ranije uhapsila je u Jerusalimu 10 istaknutih palestinskih aktivista, uključujući jednog od lidera pokreta Fatah, Hatema Abdela Hadera.

Palestinci su uhapšeni uoči najavljenih masovnih protesta muslimana zbog odluke Izraela da postavi detektore za metal na ulazu u svetilište koje ima veliki značaj i za muslimane i za Jevreje.

Muslimanski lideri su pozvali vjernike da se danas mole ispred svetilišta umjesto da prolaze kroz bezbjednosne provjere.

Detektori za metal su postavljeni poslije napada tri izraelska Arapina u kojem su ubijena dva izraelska policajaca i napadači.

Izraelska vlada je poslije sastanka jutros odlučila da ne poništi odluku o postavljanju detektora, iako su vojska i bezbjednosna službe Šin Bet navodno bili protiv tih uređaja.

Izraelski saveznik Jordan, zaštitnik svetilišta, takođe je bio protiv detektora.

Izraelska policija zabranila je muslimanima mlađim od 50 godina ulaz u svetilište u Jerusalimu u strahu od masovnih protesta zbog postavljanja detektora za metal na tom mjestu koje je sveto i za Jevreje i muslimane.

Portparol policije Miki Rozenfeld izjavio je danas da je pojačano obezbjeđenje u Starom gradu i njegovoj okolini, gdje se nalazi svetilište.

Bonus video: