OŠTRE MJERE PREMA POJEDINCIMA I GRUPAMA

Tramp gubi kompas: Uvodi nove sankcije Iranu koji poštuje sporazum

Sankcije Stejt departmenta usmjerene su prema druge dvije grupe zbog njihove povezanosti s iranskim programom razvoja balističkih raketa
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 12:31h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je nove sankcije pojedincima, grupama i mrežama u Iranu zbog njihovih aktivnosti koje nisu povezane s nuklearnim programom te zemlje, ali između ostalog uključuju podršku razvoju balističkih raketa. Taj potez je uslijedio dan pošto je administracija izvjestila Kongres SAD da Iran poštuje nuklearni sporazum s velikim silama i da mu ne treba uvoditi sankcije u vezi s nuklearnim programom. Američko Ministarstvo finansija usmjerilo je nove sankcije prema sedam grupa i pet osoba koje su pomagale iransku vojsku ili njenu elitnu jedinicu, Čuvare islamske revolucije. Sankcije takođe ciljaju, prema navodima SAD, transacionalnu kriminalnu grupu sa sjedištem u Iranu i tri s njom povezane osobe. Sankcije Stejt departmenta usmjerene su prema druge dvije grupe zbog njihove povezanosti s iranskim programom razvoja balističkih raketa. Sva imovina koju pojedinci i grupe pogođeni sankcijama eventualno imaju u SAD biće zamrznuta, a američkim građanima zabranjeno je poslovanje s njima.

Iran osudio odluku

Iran je osudio nove američke sankcije protiv svog programa balističkih raketa i najavio recipročne mjere, javila je danas zvanična iranska novinska agencija Irna. "Iranski ministar spoljnih poslova osudio je bezvrijednu akciju SAD uvođenja ilegalnih sankcija protiv novih ličnosti", navodi se u saopštenju koje citira iranska agencija. Iran će zauzvrat sankcionisati nove pojedince i američke firme koji su djelovali protiv iranskog naroda i muslimanskih naroda u regionu, navodi se u tekstu. "Amerikanci žele da oslabe kapacitete i snage islamskog režima kroz političke i kulturne pritiske i ekonomske sankcije, posebno protiv balističkog programa. Predlažemo da se recipročne mjere preduzmu koje će skupo koštati Amerikance", rekao je danas šef Čuvara islamske revolucije general Amir Ali Hadžizadeh, koji je zadužen za balistički program zemlje, prenijela je državna televizija.