Američki analitičari: Sjeverna Koreja je izgleda proizvela više plutonijuma nego što se vjerovalo

Američki internet sajt "38 North" koji važi kao pouzdan kada je riječ o dešavanjima u Sjevernoj Koreji, prenio je da su termovizijski snimci nuklearnog kompleksa u Jongbijonu (Yongbyon) pokazali da je Pjongjang u najmanje dva navrata proizveo neutvrđenu količinu plutonijuma koji može da, kako je navedeno, dodatno poveća zalihe nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, snimak radiohemijske laboratorije, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, snimak radiohemijske laboratorije, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2017. 09:47h

Novi snimci glavnog nuklearnog objekta Sjeverne Koreje pokazuju da je ta zemlja izgleda proizvela više plutonijuma za svoje oružje nego što se to ranije vjerovalo, naveli su američki analitičari.

Američki internet sajt "38 North" koji važi kao pouzdan kada je riječ o dešavanjima u Sjevernoj Koreji, prenio je da su termovizijski snimci nuklearnog kompleksa u Jongbijonu (Yongbyon) pokazali da je Pjongjang u najmanje dva navrata proizveo neutvrđenu količinu plutonijuma koji može da, kako je navedeno, dodatno poveća zalihe nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja je 2007. zatvorila reaktor u Jongbijonu u skladu sa sporazumom o nuklearnom razoružanju, ali ga je ponovo pokrenula 2013. poslije trećeg nuklearnog testiranja Pjongjanga, podsjeća AFP.

Pjongjang je izveo pet podzemnih nuklearnih testova od 2006, i prošle nedjelje sproveo prvo uspješno testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Sjeverna Koreja, koja navodi da joj je potrebno nuklearno oružje u cilju odbrane od prijetnje invazijom, pod višestrukim je sankcijama Ujedinjenih nacija zbog svog programa nuklearnog oružja.

Bonus video: