Kastro Trampu: Bilo kakva strategija u cilju uništenja revolucije neće uspjeti

Kastro je takođe odbacio američke "lekcije" o ljudskim pravima, rekavši da Kuba "ima mnogo čime da se ponosi" po tom pitanju
50 pregleda 0 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Reuters
Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2017. 08:09h

Predsjednik Kube Raul Kastro osudio je danas oštriji pristup američkog predsjednika Donalda Trampa u odnosima s Havanom, ocijenivši to "smetnjom" u normalizaciji veza dva nekadašnja hladnoratovska rivala.

Govoreći uoči druge godišnjice ponovnog otvaranja kubanske ambasade u Vašingtonu 20. jula, Kastro je kritikovao Trampovo djelimično unazađivanje pristupa koji je njegov prethodnik Barak Obama imao prema Kubi, navela je agencija Frans pres.

"Bilo kakva strategija u cilju uništenja revolucije bilo putem prinude ili pritiska, bilo putem suptilnijih metoda neće uspjeti", rekao je kubanski predsjednik, prenosi AP.

Kastro je takođe odbacio američke "lekcije" o ljudskim pravima, rekavši da Kuba "ima mnogo čime da se ponosi" po tom pitanju.

Tramp je prethodno u junu na skupu u Majamiju najavio pooštravanje pravila za Amerikance koji putuju na Kubu, zabranu saradnje sa jednom turističkom firmom kojom rukovodi vojska i potvrdio trgovinski embargo.

Predsjednik SAD je rekao da će njegova zemlja razmotriti ukidanje tih i drugih ograničenja ako Kuba vrati bjegunce i zatražio da ta zemlja, između ostalog, promijeni politiku oslobađanja političkih zatvorenika i održavanje slobodnih izbora, navodi Frans pres.

Bonus video: