Nobelov komitet: Kina snosi tešku odgovornost za preuranjenju smrt Liju Sjaoboa

Najpoznatiji politički zatvorenik u Kini, koji se zalagao za zaštitu ljudskih prava i demokratije, uhapšen je 2009. godine zbog navodne umješanosti u akcije za rušenje vlade i osuđen na 11 godina zatvora
53 pregleda 0 komentar(a)
Liju Sjaobo, Foto: Reuters
Liju Sjaobo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2017. 15:56h

Kina snosi "tešku odgovornost" za "preuranjenu" smrt Liju Sjaoboa zbog toga što su ga lišili odgovarajuće ljekarske nege, saopštio je danas Nobelov komitet koji je kineskom disidentu dodijelio Nobelovu nagradu za mir 2010.

"Duboko smo uznemireni zato što Liju Sjaobo nije prebačen u ustanovu gdje je mogao da dobije odgovarajući medicinski tretman prije nego što je bolest ušla u terminalnu fazu", rekla je predsjednica komiteta Berit Reis-Andersen.

"Kineska vlada snosi tešku odgovornost za njegovu preuranjenu smrt", dodala je ona u saopštenju.

Liju Sjaobo umro je danas u bolnici u gradu Šenjang gdje se nalazio zbog raka jetre u terminalnoj fazi i gdje je prebačen iz zatvora 23. maja. Kineska pravosudna kancelarija saopštila je da je Nobelovac umro zbog otkazivanja više organa.

Najpoznatiji politički zatvorenik u Kini, koji se zalagao za zaštitu ljudskih prava i demokratije, uhapšen je 2009. godine zbog navodne umješanosti u akcije za rušenje vlade i osuđen na 11 godina zatvora.

On je Nobelovu nagradu za mir dobio za 2010. godinu "za dugu i nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini". Odluka o dodjeli nagrade zatekla ga je u zatvoru. Pošto nije mogao da prisustvuje uručivanju nagrade u Oslu je njegova stolica ostavljena prazna.

"Uvjereni smo da će Liju Sjaobo ostati simbol za sve koji se bore za slobodu, demokratiju i bolji svijet", rekla je Reis-Andersen u saopštenju i dodala da je on predstavljao ideje koje nailaze na odjek kod miliona ljudi širom svijeta, čak i u Kini, "ideje koje ne mogu da budu zatvorene i koje nikad neće umrijeti".

Njemački ministar: Liju Sjaobo je bio heroj borbe za demokratiju

Berlin odakle su upućeni brojni pozivi da se kineski disident Liju Sjaobo prebaci na liječenje u Njemačku odao je počast "heroju demokratije", koji je danas umro u Kini od raka, u 62. godini.

"Njegov otpor nenasilnim putem od njega je napravilo heroja u borbi za demokratiju i ljudska prava", napisao je u Tviter poruci nemački ministar pravde Heiko Mas odajući počast Liju, dobitniku Nobelove nagrade za mir 2010. godine.

Njemačka vlada je u srijedu pozvala Peking da dozvoli Liju Sjaobou da napusti Kinu navodeći da je spreman da ga prihvati, a portparol njemačke vlade Štefen Zajbert je tada situaciju ocijenio kao "dramatičnom".

Liju je želio lečenje u inostranstvu, ali je Kina odbacila taj predlog, ocijenivši da se radi o stranom miješanju u njene unutrašnje poslove.

Liju Sjaobo je prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je umro u pritvoru posle njemačkog pacifiste Karla fon Oseckija. Osecki koga su nacisti držali zatvorenog, umro je u bolnici 1938. godine.

Liju Sjaobo, simbol borbe za demokratiju u najmnogoljudnjijoj zemlji na svijetu primljen je bolnicu u Šenjangu na sjeveroistoku Kine poslije više od osam godina provedenih u zatvoru.

Bonus video: