Maduro zatražio pomoć od pape

Papa se trenutno nalazi u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u Rim se vraća tek sjutra uveče.
625 pregleda 0 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je danas da je uputio pismo poglavaru Rimokatoličke crkve Franji u kojem traži od njega pomoć i posredovanje.

"Uputio sam pismo papi Franji. Rekao sam mu da sam u službi Hrista i u tom duhu sam zamolio za pomoć u procesu olakšavanja i jačanja dijaloga", rekao je Maduro u intervjuu za italijansku televiziju Skaj TG24 (Sky).

Maduro je rekao da su vlade Meksika, Urugvaja, Bolivije i karipskih zemalja zatražile da 7. februara bude održavana konferencija o dijalogu.

"Zatražio sam od pape da uloži najveće napore i pomogne nam na putu dijaloga. Nadam se pozitivnom odgovoru", rekao je Maduro,

Evropska unija (EU) i Urugvaj saopštile su da će 7. februara u Montevideu biti održan prvi sastanak međunarodne kontakt grupe u cilju stvaranja uslova za nove predsjedničke izbore u Venecueli.

U Kontakt grupi se nalaze jNemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

Papa se trenutno nalazi u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u Rim se vraća tek sjutra uveče.

Desetak evropskih zemalja, među kojima nije Italija, priznalo je danas lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsjednika.

Maduro je u intervjuu pozvao Evropu da "ne padne pod uticaj ludila (američkog predsjednika) Donalda Trampa", koji je prvi priznao Gvaida.

"Tražim od svijeta solidarnost i savjesnost kako ne bismo popustili pred ludilom rata i pretvorili Venecuelu u novi Vijetnam", dodao je Maduro.

Italija zvanično nije zauzela stav o trenutnoj situaciji u Venecueli, samo je jednom prilikom navela da nije nikada priznala izborne rezultate prema kojima je Maduro pobijedio, i zatražila tada nove predsjedničke izbore.

Bonus video: