IZVOR IZ VLADE POTVRDIO VEZU SA RUSKOM VLAŠĆU

Vašington post: "Ruska vlada hakovala nuklearne kompanije SAD"

Jedan zvaničnik SAD kaže da je po njegovom viđenju sajber napad "izviđačka akcija", kako bi se otkrile tačke ulaska u te kompanije
54 pregleda 1 komentar(a)
Haker, Rusija, Foto: Shutterstock
Haker, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 16:28h

Hakeri koji su prodrli u poslovnu mrežu američkih energetskih i nuklearnih kompanija prošlih nedjelja, radili su za rusku vladu, piše "Vašington post".

Ovaj list je objavio da je neimenovani izvor u vladi SAD potvrdio da su hakeri radili za rusku vladu, prenosi "Glas Amerike".

Zvaničnici su rekli za "Vašington post" da motiv Rusa nije jasan, pošto operacije napadnutih kompanija nisu ugrožene.

Jedan zvaničnik SAD, međutim, kaže da je po njegovom viđenju sajber napad "izviđačka akcija", kako bi se otkrile tačke ulaska u te kompanije, prenosi Tanjug.

"To je ono što loši sajber momci rade", rekao je zvaničnik. 

Navodi se da je napad na poslovne i administrativne sisteme kompanija potvrđen je prošle nedjelje kada je američki Sekretarijat za energetiku saopštio da je pomagao firmama da se odbrane od upada. 

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost i Federalni istražni biro upozorili su energetske kompanije krajem juna da neidentifiovani hakeri ciljaju nuklearne, energetske i sektore kritične infrastrukture. 

Agencije su saopštile da ni u jednom trenutku nije postojao nikakav rizik po javnu bezbjednost. 

"Glas Amerike" podsjeća da su vijesti o hakerskim napadima ruske vlade na američke nuklearne i energetske kompanije stigle nakon informacija da je Rusija izvela hakovanje sa ciljem da se umiješa u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD.