Ispoštovan dogovor Trampa i Putina: Primirje na jugozapadu Sirije stupilo na snagu

Zamjenik specijalnog izaslanika UN za Siriju Ramzi Ramzi rekao je da se nada da će dogovor izvojevan u Siriji dovesti do smanjenja nasilja i novih dogovora širom Sirije
54 pregleda 0 komentar(a)
Damask, Sirija, Foto: Reuters
Damask, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2017. 10:45h

Prekid vatre na jugozapadu Sirije stupio je na snagu u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

SAD i Rusija su postigli su dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije, saopšteno je u četvrtak nakon susreta predsjednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na smaitu G20 u Hambrugu, prenio je Rojters.

Dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije do kojeg su došle SAD i Rusija, pozdravile su Ujedinjene nacije, rekavši da će podržati predstojeće mirovne pregovore.

Zamjenik specijalnog izaslanika UN za Siriju Ramzi Ramzi rekao je da se nada da će dogovor izvojevan u Siriji dovesti do smanjenja nasilja i novih dogovora širom Sirije.

"UN uvijek pokušavaju da smanje tenzije i eskalaciju borbi, a ja mislim da je ovok korak u pravom smejru. Sve ovo je očigledno podrška za politički proces", rekao je Ramzi novinarima u Damasku.

Nijedno primirje u Siriji u posljednjih šest godina u Siriji nije dugo trajalo, navodi agencija AP.

Pobunjenici koje podržavaju SAD, sirijska vojska i ekstremisti Islamske drave (ID) bore se za kontrolu nad jugom Sirije.

Jordan i Izrael su takođe dio dogovora. Dvije zemlje saveznice SAD imaju granicu s južnim dijelom Sirije i zabrinuti su da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona de-eskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu dio tog dogovora.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu - Moskva podržava predsjednika Sirije Bašara al Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusija bore protiv Islamske države u Siriji.

Bonus video: