Haos na Sinaju: Samoubica vozilom udario u kontrolni punkt, pucnjava, ubijena 23 vojnika

U najsmrtonosnijem ovogodišnjem napadu na egipatsku vojsku ubijeno je pet oficira, među kojima je i pukovnik specijalnih snaga Ahmed el-Mansi, naveli su bezbjednosni zvaničnici
82 pregleda 0 komentar(a)
Sinaj, napad eksremista, Foto: Beta
Sinaj, napad eksremista, Foto: Beta
Ažurirano: 07.07.2017. 16:28h

U napadu islamskih ekstremista na kontrolni punkt egipatske vojske na sjeveru Sinaja ubijena su 23 vojnika, a ranjena su 33, saopštili su zvaničnici.

Napad je počeo eksplozijom automobila-bombe kojim je samoubica udario u vojni kontrolni punkt, poslije čega su desetine maskiranih ekstremista otvorile vatru na vojnike.

Ekstremisti su se terenskim vozilima dovezli do vojnog objekta u udaljenoj, pustinjskoj oblasti, i gotovo pola sata pucali na vojnike automatskim puškama. Procjenjuje se da se u objektu nalazilo oko 60 egipatskih vojnika.

U najsmrtonosnijem ovogodišnjem napadu na egipatsku vojsku ubijeno je pet oficira, među kojima je i pukovnik specijalnih snaga Ahmed el-Mansi, naveli su bezbjednosni zvaničnici.

Zvaničnici su prvobitno naveli da je poginulo 10 vojnika, ali su kasnije rekli da je još tijela izvučeno iz ruševina u napadu uništene obližnje zgrade, koja su vojnici koristili za odmor.

Ekstremisti su poslije napada opljačkali objekat i odnijeli oružje i municiju, naveli su zvaničnici.

Šira oblast oko napadnutog vojnog objekta smatra se uporištem snaga Islamske države, ali za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Egipatske snage se posljednjih godina na sjeveru Sinaja bore protiv pobune, koju uglavnom predvode ekstremisti povezani sa Islamskom državom.

Od puča kojim je 2013. zbačen islamistički predsjednik Egipta Mohamed Morsi, tadašnji lider Muslimanske braće, ekstremisti su pojačali napade na vojsku i policiju i ubili stotine njihovh pripadnika, uglavnom na Sinaju.

Na meti napada bili su i turisti, a posljednjih mjeseci Islamska država usmjerila je napade na Kopte, egipatsku hrišćansku manjinu.

Bonus video: