Pens: Naša zemlja će se vratiti na Mejsec, staćemo američkim čizmama na površinu Marsa

NASA je prije nekoliko mjeseci najavila da radi na projektu nazvanom Deep Space Gateway o slanju astronauta u mjesečevu orbitu pomoću novih raketa koje ta agencija razvija
12 komentar(a)
Majkl Pens NASA, Foto: Reuters
Majkl Pens NASA, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2017. 09:26h

Američki potpredsjednik Majk Pens najavio je novu eru u svemirskom istraživanju i obećao da će SAD poslati misiju s ljudima na Mars i ponovo otići na Mjesec.

Nedavno imenovan na čelo Nacionalnog svemirskog savjeta, Pens je juče posjetio svemirski centar "Kenedi" kod Kejp Kanaverala na Floridi i obišao svemirske kapsule koje gradi privatni sektor za račun američke svemirske agencije NASA.

"Naša zemlja će se vratiti na Mjesec i staćemo sa američkim čizmama na površinu Marsa", rekao je Majk Pens pred oko 800 zaposlenih u NASA, eksperata i kooperanata. Prisutan je bio i Baz Oldrin, drugi čovjek koji je hodao na Mjesecu posle Nila Armstronga.

Ovo je velika promjena tona za Pensa, koji je 2005. bio na čelu republikanskih kongresmena koji su tražili ukidanje NASA programa Constellation, čiji cilj je bio da vrati astronaute na Mjesec, navodi agencija Frans pres.

NASA je prije nekoliko mjeseci najavila da radi na projektu nazvanom Deep Space Gateway o slanju astronauta u mjesečevu orbitu pomoću novih raketa koje ta agencija razvija.

Slanje astronauta na Mars do 2030. već je bilo među prioritetima svemirskih programa predsjednika Baraka Obame i Džordža Buša.

Od kada su prestali letovi američkih kapsula 2011. godine, američki astronauti zavise od ruskih svemirskih letjeleca Sojuz da putuju na Međunarodnu svemirsku stanicu, po cijeni od 80 miliona dolara po putniku.

Američke kompanije SpaceX i Boing rade na razvijanju kapsula za prevoz astronauta u zemaljsku orbitu od 2018. godine.

Pens je govorio ispred Spejseksove kapsule Dragon i prototipa budućeg Boingovog svemirskog broda Starlajner (Starliner). On je rekao da će američka vlada nastaviti da favorizuje saradnju s privatnim sektorom da bi svemirska putovanja bila jeftinija, sigurnija i dostupnija nego ranije.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u martu predložio budžet od 19,1 milijarde dolara za NASA, što je smanjenje od 0,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Bonus video: