Diplomate u UN: Kina prihvatila, Rusija blokirala izjavu o Sjevernoj Koreji

Po jednom diplomati, Rusija se protivila predloženoj izjavi zbog navoda da je lansiran interkontinentalni balistički projektil
2 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2017. 19:19h

Diplomate u Ujedinjenim nacijama izjavile su danas da je Rusija blokirala Savjet bezbjednosti da izjavom snažno osudi Sjevernu Koreju zbog lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila i zatraži "dodatne značajne mjere".

Diplomate, koje su tražile da im se ne objavljuju imena, rekle su da je Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, prihvatila tekst, kao i da se nastavljaju razgovori kako bi se našle formulacije prihvatljive za svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN.

Po jednom diplomati, Rusija se protivila predloženoj izjavi zbog navoda da je lansiran interkontinentalni balistički projektil.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov rekao je juče na vanrednom sastanku Savjeta bezbjednosti da lansiranje "zahtijeva temeljno razjašnjenje i istragu" jer je možda u pitanju bila raketa srednjeg dometa.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli uzvratila je da su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, SAD i Sjeverna Koreja naveli da je riječ o interkontinentalnoj balističkoj raketi, dodajući da će, ako su Moskvi potrebni obavještajni podaci, to "rado" obezbijediti.

Bonus video: