Tramp zemljama Tri mora: Kada budete kupovali oružje, mislite isključivo na američko

"Niko se ni približava našem nivou. To je činjenica. Kada budete kupovali vojnu opremu, nadam se da ćete misliti isključivo na SAD", rekao je Tramp
4 komentar(a)
Donald Tramp Varšava, Foto: Reuters
Donald Tramp Varšava, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2017. 11:52h

Predsjednik SAD Donald Tramp pozdravio je danas na samitu inicijative Tri mora u Varšavi taj hrvatsko-poljski pokušaj regionalnog privrednog povezivanja 12 zemalja Srednje Evrope i pozvao da kupuju američki tečni gas, a kada nabavljaju oružje, da razmišljaju isključivo o američkom.

"SAD neće nikada koristiti energije da tjera na bilo što i nećemo dozvoliti da to rade drugi. Vi ne želite kod sebe monopole. SAD su u otvorenoj, poštenoj, konkurentnoj globalnoj trgovini energentima. Amerika će biti partner vjeran i dostojan povjerenja u izvozu i prodaji naše energije visokog kvaliteta, a jeftine", rekao je Tramp na susretu s predsjednicima tri baltičke države, Višegradske četvorke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske.

Kao što je hvalio američki tečni gas koji bi poslije ulaganja u infrastrukturu, između ostalog izgradnju terminala na Krku u Hrvatskoj, trebalo da oslobodi prostor od Baltika preko Jadrana do Crnog mora zavisnosti od ruskog gasa, Tramp je hvalio na sva usta i američko oružje.

"Niko se ni približava našem nivou. To je činjenica. Kada budete kupovali vojnu opremu, nadam se da ćete misliti isključivo na SAD", rekao je Tramp.

Američki predsjednik podržao je na ovom drugom samitu inicijativu Tri mora kao istorijsku inicijativu i izrazio nadu da će projekti poboljšati životni standard ogromnog broja ljudi ne samo u regionu nego u cijelom svijetu.

Hrvatski eksperti pripremili su preliminarno spisak 157 projekata u vrijednosti od 45 milijardi eura koji bi postepeno, koristeći sredstva iz kohezionog fonda Evropske unije i nadajući se američkim ulaganjima, trebalo da pomognu da se infrastrukturno poveže i modernizuje region, uglavnom postkomunistički, kako bi lakše smanjio privredno zaostajanje za Zapadom.

I Tramp je, kao i predsjednik Andžej Duda i poljski zvaničnici pred samit nastojao da odagna bojazni zbog kojih su prema projektu Tri mora rezervisane neke članice, poput Austrije, Češke, Slovačke i Bugarske, a to je da Poljska zajedno s Hrvatskom pravi neki svoj blok protiv glavne ose u EU Berlin-Pariz, a pod pokroviteljstvom Trampa.

"Kada vaše zemlje budu jake, sve zemlje slobodne Evrope su jače, Zapad je istovremeno jači. Naše i vaše zemlje mogu zajedno da donesu više bezbjednosti, mira i blagostanja svim našim ljudima", rekao je Tramp.

Američki predsjednik u Poljsku je stigao sinoć, kao počasni gost samita inicijative Tri mora, a popodne, odmah poslije obraćanja Poljacima ispred Spomenika Varšavskom ustanku iz 1944. godine, nastaviće u Hambrug na samit G20 koji je glavni cilj njegove posjete Evropi.

Domaćini samita Tri mora su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Poljske Andžej Duda.

Bonus video: