Širom SAD obilježen Dan nezavisnosti, u Bijeloj kući piknik

U Njujorku je oko 60.000 raketa ispaljeno i nasmijana lica i cvijeće obojilo purpurnim, narandžastim i žutim bojama i izazvalo gromoglasan aplauz među okupljenima duž Ist Rivera
110 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2017. 08:18h

Nacionalni praznik 4. jul obilježen je širom Sjedinjenih Država. Pravi spektakl bio je u Njujorku gdje je hiljade vatrometa pretvorilo nebo u festival boja. Američki predsjednik Donald Tramp i prva dama Melanija priredili su piknik za porodice vojnika u Bijeloj kući, navodi Tanjug.

U Njujorku je oko 60.000 raketa ispaljeno i nasmijana lica i cvijeće obojilo purpurnim, narandžastim i žutim bojama i izazvalo gromoglasan aplauz među okupljenima duž Ist Rivera, prenosi AP.

Bezbjednost je bila na visokom nivou – policija je postavila kontrolne punktove kako bi mogla da pregleda torbe dok su pojedini policajci bili teško naoružani noseći pancire i kacige.

Piknik koji su pripredili Donald i Melanija Tramp prijetila je da ugrozi kiša, ali se nebo raščistilo kada je Tramp istupio da se obrati okupljenima sa balkona.

Predsjednik je obećao svoju "nepokolebljivu podršku" i poručio okupljenima da će im uvijek čuvati leđa, prenio je AP.

Građani Kalifornije, obučeni u crvene, bijele i plave boje, mahali su zastavama i pjevali patriotske pjesme na paradama povodom proslave Dana nezavisnosti.

Više stotina ljudi izašlo je na ulice na proslavu na obali u Santa Moniki, gdje su prikazani klasični automobili, a proslavu su uveličali i razni bendovi.

U Filadelfiji, gdje su očevi osnivači odobrili Deklaraciju nezavisnosti 4. jula 1776. godine, nacionalna rođendanska proslava trajala je cijeli dan.

Na ceremoniji proslave slobode u zgradi u kojoj je odobrena deklaracija, članovi američke grupe Boys II Men čitali su djelove tog dokumenta, a kroz istorijski dio grada održana je parada.

Galerija

Bonus video: