"Briga nas odakle ste ili kakve ste vjeroispovijesti ili koga volite - svi ste vi dobrodošli u Kanadu"

"Kao društvo, moramo da priznamo greške iz prošlosti. To je izbor koji nismo napravili zbog toga šta smo uradili ili zbog toga šta smo bili, već zbog onoga što jesmo", rekao je premijer Džastin Trudo
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2017. 10:34h

Kanađani širom zemlje proslavili su 150. godišnjicu nezavisnosti Kanade, obilježenu koncertima, ceremonijama i grandioznim vatrometom.

Premijer Kanade, Džastin Trudo u subotu se tradicionalno obratio i na francuskom i na engleskom, od kojih se oba jezika vode kao službeni, rekavši da su svi dobrodošli u Kanadu.

"Briga nas odakle ste ili kakve ste vjeroispovijesti ili koga volite - svi ste vi dobrodošli u Kanadu", rekao je on masi koja je obraćanje pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Osvrnuo se i na prošlost, rekavši da je sada pravo vrijeme da se Kanađani osiguraju za svoju budućnost, navodi BBC.

"Kao društvo, moramo da priznamo greške iz prošlosti. To je izbor koji nismo napravili zbog toga šta smo uradili ili zbog toga šta smo bili, već zbog onoga što jesmo", dodao je Trudo.

Uprkos kiši i lošem vremenu, mnogi građani su stigli na Brdo Parlamenta u Otavi gdje je bila "najveća žurka", navodi BBC.

Britanski princ Čarls prisustvovao je u Otavi proslavi 150 godina od osnivanja kanadske federalne države, tokom koje je održan koncert sa članovima irskog rok benda Ju Tu (U2).

"Slavimo zemlju koja treba da bude primjer za sve. Kanada je primjer za pravednost, inkluziju i stalnu potrebu da bude još bolja država. Kanada je poznata kao šampion u poštovanju ljudskih prava", rekao je Čarls na proslavi održanoj u subotu uveče.

Na koncertu, na kojem je bilo nekoliko hiljada ljudi, frontmen grupe U2 Bono izveo je pesmu "One" iz 1992. godine.

"Dok neke zemlje grade zidove, vi otvarate vrata", rekao je Bono podsjećajući da je Kanada primila nekoliko desetina hiljada sirijskih izbjeglica.

Trudo je na proslavi odlikovao princa Čarlsa Ordenom Kanade, najvećim priznanjem te zemlje u oblasti globalne filantropije.

Galerija

Bonus video: