AKCIJA "SPEKTRUM"

Bježao od policije 30 godina: Uhapšen jedan od najvećih "kraljeva kokaina" u Južnoj Americi

Da Roša je promijenio ime i lični opis kako bi izbjegao policiju i nastavio da se bavi trgovinom drogom
62 pregleda 4 komentar(a)
Luis Karlos da Roša, Foto: Twitter
Luis Karlos da Roša, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.02.2019. 19:20h

Jedan od najvećih južnoameričkih "kraljeva kokaina", koji je bježao od policije skoro 30 godina, i čak uradio plastične operacije promjene lice, uhapšen je u zapadnoj brazilskoj državi Mato Groso, saopštila je danas brazilska policija.

Luiš Karlos da Roša, poznat pod nadimkom "Bijela glava" uhapšen je u akciji nazvanoj "Spektrum" u gradu Soriso, što na portugalskom znači "osmjeh", navodi se u saopštenju policije, prenosi AFP.

Da Roša je promijenio ime i lični opis kako bi izbjegao policiju i nastavio da se bavi trgovinom drogom.

Kako se navodi, u policijskoj akciji uhapšen je i čovjek koji je važio za Da Rošinu "desnu ruku", a tokom akcije, u kojoj je učestvovalo 150 agenata, zaplijenjeni su luksuzni automobili, avioni, farme i druga imovina vrijedna 10 miliona dolara.

Tokom akcije, policija je nosila teško kalibarsko oružje, a kada su upali u kuću u kojoj se bjegunac nalazio, agenti su proučavali fotografije sa starim karakteristikama lica Da Roše i aktuelnom fotografijom, na osnovu čega su zaključili da se radi o istoj osobi.

Da Roša je optužen da je razvio veliku narko mrežu, koja obuhvata proizvodnju kokaina u džunglama Bolivije, Kolumbije i Perua, a koja je distribuirala drogu po Južnoj Americi, SAD i Evropi.

Optužen je i da je bio jedan od glavnih dobavljača koji vladaju u velikim područjima Sao Paola i Rio de Žaneira, kao i da je na osnovu toga stekao oko 100 miliona dolara ličnog bogatstva.