Stoltenberg: Saveznici NATO pristaju da pošalju još vojnika u Avganistan

On je izrazio očekivanje da će drugi saveznici i NATO partneri obećati značajniji doprinos na sastanku ministara NATO-a kasnije danas u Briselu
53 pregleda 5 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2017. 08:48h

NATO se kreće u pravom smjeru po pitanju podjele tereta i troškova odbtrane, kazao je jutros generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"Danas ćemo raspravljati ne samo o novcu, već o sposobnostima i doprinosima NATO misijama i operacijama i očekujem se da ćemo i tu imati napredak", kazao je uoči sastanka ministara idbrane 29 zemalja članica.

Stoltenberg je kazao da će se tokom ručka sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali i finskim i švedskim ministrima.

Na sastanku bi trebalo da bude predstavljen izvještaj o saradnji NATO i EU.

"Zajedno ćemo razmatrati pitanja ali i analizirati produbljavanje odnosa između NATO i EU - naročito kada je u pitanju sajber bezbjednost i borba protiv terorizma," kazao je on.

Na kraju sastanka će sve zemlje koje učestvuju u misiji Odlučna podrška u Avganistanu raspravljati o budućnosti prisustva NATO u toj zemlji.

"Naši nadležni u oblasti vojske su zatražili nekoliko hiljada više vojnika za misiju u Avganistanu i danas mogu da potvrdim da ćemo povećati naše prisustvo u Avganistanu. Petnaest zemalja je već obećalo dodatne doprinose misiji Odlučna podrška," kazao je on.

Crna Gora je učesnica u misiji Odlučna podrška.

Danas se u Briselu održava sastanak 29 ministara odbrane NATO, na kojem učestvuje ministar odbrane Predrag Bošković.

To je prvi sastanak na ministarskom niovu na kojem će Crna Gora moći da učestvuje u donošenju odluka.

Bonus video: