OPET DEMANTOVAO STARE OPTUŽBE

Vatikanski ministar finansija optužen za pedofiliju

Australijska policija nije objavila gdje su se dogodili sporni slučajevi niti uzrast navodnih žrtava. Australjska Katolička Crkva objavila je da Pel kategorički odbacuje optužbe, kao i da će otputovati u Australiju kako bi se obranio od optužbi i "očistio svoje ime"
3 komentar(a)
Džordž Pel, Foto: Reuters
Džordž Pel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2017. 08:34h

Vatikanski kardinal Džordž Pel, prefekt za ekonomska pitanja Svete Stolice, optužen je danas u Australiji za višestruko seksualno zlostavljanje djece. Radi se o starim optužbama koje je on ponovo kategorički demantovao, prenose agencije.

Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat ujedno je i treći čovjek Svete Stolice za koju obavlja dužnost ministra finansija, te stoga najviše pozicionirani zvaničnik Crkve prozvan u aferi pedofilije.

U Rimu ga je u oktobru ispitivala australijska policija.

"Policija države Viktorije optužila je Džordža Pela za stare delikte seksualnog zlostavljanja", kazala je novinarima pomoćnica komesara Šejne Peton.

"Brojni su podnosioci tužbe povezani s tim optužbama".

Pel je sedamdesetih godina prošlog vijeka bio sveštenik u saveznoj državi Viktoriji, prenosi N1.

Australijska policija nije objavila gdje su se dogodili sporni slučajevi niti uzrast navodnih žrtava. Australjska Katolička Crkva objavila je da Pel kategorički odbacuje optužbe, kao i da će otputovati u Australiju kako bi se obranio od optužbi i "očistio svoje ime".

Pel je pozvan 18. jula pred prvostepeni sud u Melburu kako bi bio saslušan.

Kad su se prvi puta pojavile optužbe protiv Pela, papa Franjo je prošle godine rekao da će pričekati da australijsko pravosuđe napravi prve korake kako bi donio svoje stajalište o Pelu, i dodao da njegovom glavnom finansijskom savjetniku ne bi trebalo da sude mediji.

Preporučujemo za Vas