Lavrov: Nema rješenja za Sjevernu Koreju bez ukidanja sankacija

On je rekao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Sjeverne i Južne Koreje, kao i Sjeverne Koreje i SAD
2 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2018. 08:17h

Rješenje pitanja nuklearnog programa na Korejskom poluostrvu ne može da bude potpuno ako ne budu ukinute sankcije Pjongjangu, istakao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je u radnoj posjeti Pjongjangu.

Lavrov je rekao da pregovarači treba da pronađu načine za denuklearizaciju i smatra da to ne može biti urađeno u jednom koraku, prenijela je agencija Tas.

"Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba da bude nekih faza i dođe do približavanja u svakoj od tih faza", rekao je Lavrov poslije razgovora sa sjevernokorejskim kolegom Ri Jong Hoom.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se spriječilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dvije Koreje i dogovora o održavanju samita između Sjeverne Koreje i SAD.

Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja kontakte koji su se razvili između Sjeverne i Južne Koreje, kao i Sjeverne Koreje i SAD, prenosi Tanjug.

"Pozdravljamo samit između Pjongjanga i Seula koji se dogodio i planiranog susreta na najvišem nivou između lidera Sjeverne Koreje i SAD", rekao je Lavrov.

Moskva je, rekao je šef ruske diplomatije, zainteresovana za primjenu trilateralnog ekonomskog projekta sa Pjongjangom i Seulom, uključujući izgradnju željeznice.

Lavrov je naveo da su lideri Sjeverne i Južne Koreje na svom sastanku izrazili interesovanje da dođe do objedinjavanja željezničke mreže.

"Rusija, kao dobar sused Sjeverne Koreje, spremna je da doprinese tim naporima", dodao je Lavrov.

Naglasio je da Moskva i Pjongjang mogu da prošire trgovinske i ekonomske odnose u skladu sa odlukama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Lavrov je u radnoj posjeti Pjongjangu, prvoj od 2009. godine, navela je agencija Tas.

Bonus video: